Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
425 KM iznad zemlje

Unatoč sankcijama SAD-a, Iranska revolucionarna garda lansirala prvi vojni satelit

Lansiranje vojnog satelita
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
1/10
23.04.2020.
u 16:21

Lansiranjem satelita u orbitu, Iran je, na iznenađenje američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekih drugih zapadnih sila, unatoč nekoliko neuspješnih pokušaja lansiranja posljednjih mjeseci, postao pravi svemirski igrač

U jeku suzbijanja pandemije koronavirusa, Iranska revolucionarna garda lansirala je prvi vojni satelit Nur-1, putem nosača pod nazivom Qased, iz Centralne iranske pustinje. Satelit je smješten u orbitu 425 kilometara iznad Zemljine površine.To je prvi iranski multifunkcionalni satelit, koji se, između ostalih, može koristiti i za obrambene svrhe.

Operaciju je izvela Aerokosmička divizija Garde. Zapovjednik Iranske revolucionarne garde, Hosein Salami, kazao je kako su sve komponente i satelita i njegovog nosača proizvedeni unutar zemlje, od strane iranskih stručnjaka, unatoč sankcijama SAD-a. Lansiranjem satelita u orbitu, Iran je, na iznenađenje američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekih drugih zapadnih sila, unatoč nekoliko neuspješnih pokušaja lansiranja posljednjih mjeseci, postao pravi svemirski igrač. Ovo lansiranje događa se u jeku visokih napetosti Teherana i Washingtona oko iranskom nuklearnog i balističkog programa, i nekoliko mjeseci nakon što je iranski vojni zapovjednik, general Qassem Sulejmani ubijen u američkom napadu u Bagdadu 3. siječnja.

Lansiranje iranskog satelita dodatno je podiglo tenzije na relaciji Iran-SAD. Američka vojska prošlu je srijedu objavila kako se 11 brodova iranske Revolucionarne garde nekoliko puta približilo američkim ratnim brodovima u Perzijskom zaljevu na „opasan i uznemirujuć“ način. 

GALERIJA Lansiranje vojnog satelita

Lansiranje vojnog satelita
1/10

Američkim brodovima su se približili velikom brzinom, a u nekim slučajevima je to bilo na samo devet metara, priopćilo je zapovjedništvo mornarice. 

Ljutiti Donald Trump uputio je američku mornaricu da puca na iranske brodove koji, kako Trump tvrdi, uznemiravaju američka plovila. 

„Uputio sam američku mornaricu da puca na i uništi bilo kakva iranska plovila koja uznemiravaju naše brodove“, napisao je Trump na svom Twitter profilu što je zamjenik ministra obrane David Norquist kasnije pokušao ublažiti proglasivši Trumpovu objavu, „ važnim upozorenjem Irancima“. 

S druge strane, zapovjednik Iranske revolucionarne garde Hosein Salami kazao je kako je dao naredbu mornarici da gađaju sve američke brodove u Zaljevu, dođe li do napada na iranske snage.

Komentara 9

XA
xaron
21:16 23.04.2020.

Evo Iran lansira raketu sa satelitom, a njihov glavni oponent u regiji - Saudi Arabija - nije u stanju napraviti ni bicikl.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
21:02 23.04.2020.

Znači velika fešta u susjednim pašalucima danas; bit če plača kada taj famozni satelit odjednom bućne u more 😁😁😁

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
18:47 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije