Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel

UN upozorava: Opasnost od nuklearnog sukoba najviša je od 2. svjetskog rata

Nuklearna eksplozija
Foto: Getty Images
21.05.2019.
u 22:47

Tradicionalni dogovori o kontroli naoružanja urušavaju se jer se javljaju novi tipovi ratova, raste broj oružanih skupina i privatnih snaga te zbog novih tehnologija koje brišu granicu između napada i obrane, rekla je Renata Dwan

Opasnost od korištenja nuklearnog oružja danas je najviša od Drugog svjetskog rata i tom "hitnom" pitanju svijet mora ozbiljnije pristupiti, ocijenila je u utorak UN-ova stručnjakinja za sigurnost. Renata Dwan, direktorica UN-ova instituta za istraživanje razoružanja (UNIDIR) rekla je da sve države s nuklearnim oružjem imaju programe nuklearne modernizacije. Situacija s kontrolom oružja mijenja se, djelomice i zbog strateškog natjecanja između Kine i Sjedinjenih Država, rekla je. 

Tradicionalni dogovori o kontroli naoružanja urušavaju se jer se javljaju novi tipovi ratova, raste broj oružanih skupina i privatnih snaga te zbog novih tehnologija koje brišu granicu između napada i obrane, rekla je. Kako su razgovori o razoružanju u zastoju već dva desetljeća, 122 države potpisale su sporazum o zabrani nuklearnog oružja, djelomice iz frustracije, a djelomice zbog prepoznavanja opasnosti, ističe  Dwan. 

Vrijeme je da istinski priznamo, a "mediji su to pitanje propustili staviti u žižu  - da je opasnost od nuklearnog rata sada osobito visoka, a opasnosti od korištenja nuklearnog oružja, zbog nekih od čimbenika koje sam navela, najveće su dosad od Drugog svjetskog rata", istaknula je.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (Treaty for the Prohibition of Nuclear Weapons) podržala je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), dobitnica Nobelove nagrade za mir 2017. 

Sporazum je do sada ratificiralo 23 od ukupno 50 država potrebnih da bi stupio na snagu. No sporazumu se oštro protive Sjedinjene Države, Rusija i druge koje posjeduju nuklearno oružje.

Kuba je također ratificirala sporazuma 2018., 56 godina od raketne krize u kojoj je svijet bio najbliže nuklearnom ratu. Svijet je tih 13 dana tijekom hladnog rata strepio od nuklearnog sukoba između Moskve i Washingtona.

Svijet ne bi smio zanemariti opasnost od nuklearnog oružja, smatra Dwan i ocjenjuje da je to hitno pitanje kojim se Vijeće sigurnosti UN-a ne bavi dovoljno.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar alexandarkeller
alexandarkeller
07:35 22.05.2019.

Logično,kad Ameri ispolja aju najžešću aroganciju ikad!Što preostaje poniženima kada više nemaju što izgubiti?Časno pasti!Saml budala ne zna da u ratu nema pobjednika,a posebice ne u eventualnom nuklearnom.Možda bude preživjelih,ali i oni će biti duboko nesretni šta su uopće preživjeli.Ameri su već posijali toliko straha i terora po svijetu,da sada žanju mržnju i kada se,i ako,ta mržnja materijalizira,ovaj svijet neće imati budućnosti...napose oni sitni i nebitni poput,primjerice,RH.

ZI
zip123
23:33 21.05.2019.

Uvijek neki strahovi.Samo da bi se lakse manipuliralo sa ljudima.Pa nece nitko prvi jer zna da se nebi ni on izvukao ziv!

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:52 22.05.2019.

Sve dok svijetska elita ne bude u stanju da ode sa ovog planeta na neki drugi, nema potrebe za strahom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije