Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navi pillay

UN: SAD i dalje krši ljudska prava u zatvoru u Guantanamu

navi pillay
Reuters/PIXSELL
23.01.2012.
u 14:53

Prošlo je tri godine otkako je Obama obećao zatvaranje zloglasnog zatvora u kubanskom zaljevu.

SAD i dalje krši ljudska prava u zloglasnom zatvoru u zaljevu Guantanamo unatoč predizbornom obećanju predsjednika Baracka Obame da će ga zatvoriti, rekla je u ponedjeljak visoka UN-ova izaslanica za ljudska prava Navi Pillay.

– Prošlo je 10 godina otkako je američka vlada otvorila zatvor u Guantanamu te tri godine od 22. siječnja 2009. godine, kada je predsjednik naredio njegovo zatvaranje u roku od 12 mjeseci. No zatvor i dalje postoji, a ljude se i dalje proizvoljno zatvara na neodređeno, što je jasno kršenje međunarodnog prava – poručila je Pillay u priopćenju, prenosi Reuters.

Obama je planirao neke zatvorenike prebaciti u SAD, no Kongres je blokirao financiranje potrebno za izvođenje tog plana te nametnuo stroge uvjete za prebacivanje zatvorenika. Pillay je pozvala Kongres da omogući zatvaranje zatvora.

Dosad je u zatvoru, koji je otvorio bivši predsjednik George W. Bush nakon terorističkih napada na SAD 2001. godine, umrlo osam zatvorenika, od čega je dvoje umrlo prirodnom smrću, a ostale su smrti klasificirane kao samoubojstva. Mnogi su zatvorenici tvrdili kako su u zatvoru bili izloženi mučenju, a u deset godina održano je samo šest suđenja.

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:28 23.01.2012.

u Guantanamu, a i šire...

KU
kukuriku
15:24 23.01.2012.

..ma ako ih puste vani,..necé biti samo \"krsenje ljudskih prava\",..biti cé jos´i \"bombaska prava samoubojica\"..!!

DU
Deleted user
16:19 23.01.2012.

Najgore je što tamo možeš dospjeti i zabunom, a povratka nema. Ni bih išao u SAD dok se nacisti ne povuku. A za sada samo jačaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije