Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća skupština

UN prihvatio Globalni kompakt o izbjeglicama, ali bez SAD-a i Mađarske

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
17.12.2018.
u 20:08

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbjeglicama nije obvezujuće naravi

UN-ova Opća skupština prihvatila je u ponedjeljak velikom većinom glasova, ali bez Sjedinjenih Država i Mađarske, Globalni kompakt o izbjeglicama koji bi trebao poboljšati upravljanje izbjegličkim krizama i koji nije toliko razbuktao strasti kao Globalni kompakt o migracijama prihvaćen prošlog tjedna u Marakešu.

Za rezoluciju o paktu o izbjeglicama glasala je 181 zemlja, dvije su bile protiv - SAD i Mađarska - a tri suzdržane.

UN-u ne treba novi zakonski alat, istaknula je Mađarska opravdavajući svoje protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trumpa je nedavno rekla da odobrava većinu njegovih odredaba, ali ne i one koje trebaju ograničiti moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Pogledajte prosvjed desnice protiv sporazuma o migrantima u Bruxellesu:

Ilustracija
1/13

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbjeglicama nije obvezujuće naravi. 

Globalni kompakt o izbjeglicama koji je sastavljen pod pokroviteljstvom UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) kojemu je na čelu Talijan Filippo Grandi, treba omogućiti pronalaženje primjerenog međunarodnog odgovora na masovne izbjegličke pokrete i produljene izbjegličke situacije.

Omogućit će da se "poboljša pomoć i zaštita za 25 milijuna izbjeglica u svijetu", rekla je za AFP predsjednica UN-ove Opće skupštine, Maria Fernanda Espinosa iz Ekvadora. "Zemlje prihvata izbjeglica i dalje pokazuju velikodušnost i iznimno zalaganje za zaštitu izbjeglica", istaknula je.

No "više od 85 posto izbjeglica u svijetu prihvaćaju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom" i "moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju", rekla je. Globalni pakt će omogućiti raspodjelu "posla i odgovornosti u pomaganju i zaštiti izbjeglica".

Dokument ima četiri glavne zadaće: smanjiti pritisak na zemlje prihvata, povećati samostalnost izbjeglica, olakšati pristup rješenjima koja uključuju treće zemlje i pomoći da se stvore nužni uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbjeglice došli. Za razliku od dokumenta o migrantima, SAD je sudjelovao u pregovorima koji su se vodili 18 mjeseci. Pakt o migrantima koji je jednoglasno prihvaćen u srpnju, uz iznimku SAD-a, treba se u srijedu ratificirati u Općoj skupštini (193 članice).

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
20:18 17.12.2018.

Belgija prijestolje MASON..KE ideologije, sjedište njihovo pa je narod dovoljno osvješten da je počeo žestoko prosvjedovat pošto ih kao ni nas nitko nije pitao žele li ili ne žele Marakeš niti se kao ni kod nas uopće raspravljalo...o oni imaju Francuskog mentaliteta, nemaju ovčji gen ko mi...

MA
Marsijanac
20:22 17.12.2018.

Dokle cete vi u Domovini trpjeti ove izdajnike svoga naroda?

Avatar Viktor999
Viktor999
21:59 17.12.2018.

Gamad globalistička, ali nećete uspjeti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije