Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNOGLASNO PRIHVAĆENO

UN poziva na 'trenutačan prekid' sukoba u Jemenu

Jemen
Foto: ALI OWIDHA/REUTERS/PIXSELL
31.01.2020.
u 07:46

Članovi Vijeća traže i "prekid svakog zastrašivanja humanitarnih radnika" i "slobodan pristup" humanitarnoj pomoći, napose na sjeveru zemlje.

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u izjavi koju je jednoglasno prihvatilo u četvrtak na "trenutačan prekid" neprijateljstava u Jemenu koja prijete političkom procesu rješavanja sukoba.

"Članovi Vijeća sigurnosti su veoma zabrinuti zbog znatne eskalacije nasilja u Nehmu i u Al Jawfu (na sjeveru) te zbog njegovih posljedica za civile kojih su se tisuće raselile zadnjih dana", navodi se u izjavi.

U tekstu se ističe i potreba nastavka primirja u Hodeidi (na zapadu), na temelju obveza peuzetih u Švedskoj u prosincu 2018.

Članovi Vijeća traže i "prekid svakog zastrašivanja humanitarnih radnika" i "slobodan pristup" humanitarnoj pomoći, napose na sjeveru zemlje.

Izjava dolazi nakon izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti održane u utorak na zahtjev Velike Britanije.

Sukobi pobunjenih hutista i snaga jemenske vlade nastavili su se prije desetak dana nakon više mjeseci razmjernog primirja.

U ratu koji traje petu godinu sudjeluju hutisti okupljeni u pokret Ansar Allah (Božji sljedbenici), koji je 2003. utemeljio šeik Hussein Badreddin Al-Houthi (1956.-2004.) i koji podupire Iran i vladine snage koje od 2015. pomaže vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Više nevladinih organizacija navodi da su u ratu poginuli desetci tisuća ljudi, većinom civila. UN ocjenjuje da je humanitarna kriza u Jemenu trenutačno najgora u svijetu.

Komentara 2

Avatar Viktor999
Viktor999
20:28 31.01.2020.

Buahahaha, ˝UN poziva na 'trenutačan prekid' sukoba u Jemenu˝, sukobljene strane su odmah prestale sve nasilne aktivnosti jer ne mogu doći sebi od smijeha, sad mogu očekivati kaznu od gomile skupo plaćenih uhljeba sa svih strana svijeta-u njihovu smo se ˝učinkovitost ˝ imali prilike uvjeriti za vrijeme ratova u ex yugi devedesetih;da je po njima još bi i dan danas živjeli u stanju ni rata ni mira...

Avatar kozorog
kozorog
11:40 31.01.2020.

nek un prvo otjera saudijce i 'saveznike' iz jemena, odblokira jemenske luke, pa tek onda počne nešto tražiti. i paziti od koga i što tražiti. iran je slabo prisutan u jemenu, za razliku od saudijaca. zaboravlja se olako da su nekad bila dva jemena, i da su se ujedinila, al nikad nije suparništvo prestalo, a arapska proljeća potaknuta zapadnim vladama su uznemirila neke. to je trebalo pustiti otpočetka da sami razriješe, i bili su blizu, predsjednika su otjerali, i onda kreće egzibicija u režiji zapada i saudijaca. čudo jedno kako nema sankcija saudijcima zbog ratnih zločina u jemenu... čak ni ukora. al ima se dobrih ugovora o prodaji oružja, saudijci kupuju i od nijemaca, engleza, talijana, francuza, amerikanaca, pa se slobodno može reći da su jemenci prodani za pare. un se sad javno uključuje u sukob ne zbog jemena, već zbog omana, u kojem vlast preuzima novo lice, nepoznato svijetu. lice koje je svjesno specifičnosti položaja omana, ali i promjena koje su brze i žestoke. un nek se samo brine o sebi, ako i do sada, od un-a nikakve koristi, nikog on nije i neće nikad spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije