Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi pokušaj

UN pokreće istragu o logorima smrti u Sjevernoj Koreji

logor
Reuters/PIXSELL
22.03.2013.
u 09:24

Vijeće bi trebalo ispitati postojanje radnih logora te nehumane uvjete kojma su zatvorenici u njima podvrgnuti. No hoće li to uistinu moći učiniti, veliko je pitanje.

Vijeće UN-a za ljudska prava jednoglasno je izglasovalo pokretanje istrage o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji kojom će ispitati navode o radnim logorima te uskraćivanju hrane stanovništvu.

Bit će to prva istraga takve vrste u toj zemlji čiju su rezoluciju, napominje BBC, sastavili Japan i Europska unija. Vijeće bi trebalo ispitati postojanje radnih logora te nehumane uvjete kojma su zatvorenici u njima podvrgnuti. No hoće li to uistinu moći učiniti, veliko je pitanje jer postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja UN-ovim istražiteljima uskratiti ulaz u zemlju. Pogotovo ako se ima na umu činjenica da je Pyongyang izglasavanje rezolucije nazvao ''političkom igrom''.

– Zatvorski logori mogu se kvalificirati kao zločin protiv čovječnosti – kazao je specijalni izvjestitelj UN-a Marzuki Darusman koji je dodao da su ''ovo logori kojima je cilj ljude koji se tamo zatočeni polako odvesti u smrt".

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Navi Pillay kazao je pak da UN ima dokaze koji pokazuju kako je u sjevernokorejskim političkim zatvorima oko 200.000 ljudi, a mnogi od njih podvrgnuti su silovanjima, mučenjima i ropstvu.

>>Pogledajte kako je Sjeverna Koreja zamislila napad na Washington

 

 

Komentara 5

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:44 22.03.2013.

pih...."samo" 200.000 ljudi - dok u američkim radnim logorima trune 2.300.000 i radi za korporacije u čijem vlasništvu su ti zatvori...te korporacije su u prošloj godini ušle među 10 najvećih suradnika sa vladom SAD

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:49 22.03.2013.

Makar hvale vrijedna odluka UN.....no zašto se ne piše o zatvorima u vlasništvu privatnih kompanija....kakav je to "zavjet šutnje" hoćemo i drugu stranu, hoćemo objektivnost, hoćemo istinu

Avatar intimus 500
intimus 500
11:26 22.03.2013.

22.03.2013. u 10:15h lopov drpiga je napisao/la: @ intimus 500 je napisao/la:pa jel to moguće da u tako naprednoj zemlji ____________________________________ da.... sjeverna koreja je u mnogo čemu u zaostatku za zapadom... naročito kad su slobode u pitanju... nego koliko tjedana bi nama trebalo da pomremo od gladi kad bi nam zatvorilo granice ili kad bi nas prestali kreditirati... i koliko je satelita i nuklearnih postrojenja je hrvatska napravila svojom tehnologijom ;) +++ ono iskreno ..jel ti je mjerilo napredka nekog društa to što uz pomoć drugih država (u njihovom slučaju Kine i Rusije) napraviti nuklearno oružije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije