Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

UN odobrio sankcije protiv somalskih pirata

21.11.2008.
u 11:47

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u četvrtak glasovalo za nametanje sankcija piratima i krijumčarima oružja u Somaliji, u najnovijem pokušaju da se zaustavi kaos i bezakonje na Rogu Afrike, javljaju agencije.

Vijeće sigurnosti prihvatilo je britanski plan u kojem se navode imena osoba i skupina čija će se financijska sredstva zamrznuti i kojima će se zabraniti putovanja izvan zemlje. U odluci UN-a također je ponovno potvrđeno nametanje embarga na uvoz oružja u Somaliju.

Sankcije će međutim biti teško provesti budući da većina odgovornih za anarhiju u Somaliji djeluje izvan bilo kakvih tradicionalnih financijskih sustava.

- Glavni cilj je osigurati okvir za prekidanje dopreme oružja, koje je odgovorno za kaos u zemlji - rekao je britanski veleposlanik u UN-u John Sawers.
- Postoje i drugi problemi... problemi s piratstvom uz obale Somalije, kao i problemi u samoj Somaliji - dodao je Sawers.

Somalija je od 1991. bez središnje vlade, otkad su lokalne naoružane skupine svrgnule dugogodišnjeg diktatora. Sadašnja vlada, sastavljena 2004. uz pomoć UN-a, ne uspijeva uvesti red u zemlju i zaštititi građane, dok se istodobno bori protiv islamističke pobune.

Odluka Vijeća sigurnosti uslijedila je nakon pogoršanja situacije u Somaliji, osobito nakon porasta broja otmica stranih trgovačkih brodova u somalskim vodama.

Prošlog je vikenda otet dosad najveći brod, saudijski supertanker Sirius Star, za čije oslobađanje pirati traže otkupninu od 25 milijuna dolara.

Jedna je islamistička somalska skupina najavila da će napasti otmičare jer je oteti brod "muslimanski".

Naoružana islamistička skupina došla je u petak do luke Haradheere kako bi napala pirate koji su oteli saudijski supertanker.
- Islamisti tvrde da će napasti pirate zbog toga što su oteli muslimanski brod - rekao je jedan lokalni dužnosnik iz Haradheerea, ispred čije je luke, kako se vjeruje, usidren Sirius Star sa svojim teretom nafte vrijednim oko 100 milijuna dolara.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije