Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON VOJNOG PUČA

UN i mijanmarska vojska prvi put stupile u kontakt: 'Državni udar potpuno je neprihvatljiv'

Members of the Burmese community in Taipei protest against the Myanmar military coup in Little Burma, home to many of Taiwan's Burmese immigrants, in Taipei
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.02.2021.
u 08:07

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi uhićena je u ponedjeljak a njezina je vlada srušena u vojnom puču

UN je u petak prvi put stupio u kontakt s mijanmarskom vojskom nakon državnog udara u kojemu je u ponedjeljak srušena civilna vlada Aung San Suu Kyi, rekao je u petak njegov glavni tajnik Antonio Guterres koji je opetovao poziv na oslobađanje uhićenih dužnosnika.

"Danas je naša posebna izaslanica imala prvi kontakt tijekom kojega je jasno iznijela naše stajalište zamjeniku vojnog zapovjednika", rekao je Guterres novinarima.

Christine Schraner Burgener, švicarska diplomatkinja, razgovarala je i s drugim zemljama u regiji, rekao je, dodavši: "Učinit ćemo sve kako bi se međunarodna zajednica ujedinila i stvorili uvjeti za poništenje ovog državnog udara".

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi uhićena je u ponedjeljak a njezina je vlada srušena u vojnom puču, čime je u Mijanmaru vojska ponovo došla na vlast nakon deset godina demokracije.

Guterres je državni udar ocijenio "potpuno neprihvatljivim", ali je UN-ovo Vijeće sigurnosti u četvrtak zauzelo blaži stav pozivajući na oslobađanje uhićenih a da službeno nije osudilo puč. Osudi su se usprotivili Kinezi i Rusi.

Oko tisuću ljudi izašlo je u subotu na ulice Yangona prosvjedujući protiv državnog udara u kojemu je početkom tjedna srušena vlada Aung San Suu Kyi, izvijestili su novinari AFP-a.

"Dolje vojna diktatura", izvikivali su prosvjednici mašući crvenim zastavama stranke bivše čelnice Nacionalnog saveza za demokraciju. Ovo je najveći skup nakon vojnog puča u ponedjeljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije