Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zagrebu

Umro prvi istarski župan i bivši saborski zastupnik Luciano Delbianco

Luciano Delbianco
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.09.2014.
u 10:29

Od 1993. do 1997. bio je župan Istarske županije, kao prvi čovjek izabran na tu funkciju

Saborski zastupnik, prvi istarski župan i pulski gradonačelnik Luciano Delbianco nakon teške bolesti preminuo je noćas bolnici u Zagrebu. Doktor elektrotehnike Delbianco rođen je 10. lipnja 1954. u Puli. Od 1977. do1979. radio je kao inženjer u brodogradilištu Uljanik u Puli, a potom do 1990. godine kao inženjer za razvoj i tehnički rukovoditelj Elektroistre u Puli. Izabran je 1990. za predsjednika Skupštine općine Pula, tu je dužnost je obnašao do 1993. godine.

Od 1993. do 1997. bio je župan Istarske županije, kao prvi čovjek izabran na tu funkciju. Godine 1997. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora. Nakon što mu je 2000. istekao mandat 18. lipnja 2001. po drugi je puta izabran za gradonačelnika Pule. Na toj dužnosti ostaje do 2005. godine. Mnogi pamte njegov trijumf na izborima, kada je kao prvi istarski župan dobio 73 posto biračke podrške. Bio je član predsjedništva IDS-a od 1993. do 1996. godine.

Nakon razlaza s IDS-om, Delbianco je osnovao i bio prvi predsjednik Istarskog socijaldemokratskog foruma - Foro social democratico Istriano (ISDF-FSDI). Krajem1998. Godine doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu s temom "Doprinos istraživanju utjecaja otpornog uzemljenja zvjezdišta na visine prenapona i na sistem zaštitnog uzemljenja u razdjelnim mrežama". Radio je i kao docent na Zavodu za elektrotehniku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te kao profesor na Visokoj tehničkoj školi u Puli, a nakon toga, kao jedan od osnivača, na Politehničkom studiju u Puli, gdje je radio kao profesor, a potom i dekan.

- Istra i Pula danas nisu ono što je Luciano sanjao, nikada Istra nije bila onako jedinstvena kao 1993. kada je Delbianco nosio listu za Skupštinu Istarske županije. Nikada kasnije nije bilo takve prisnosti prema nekom političaru, kao tih ranih '90.-tih godina, to vrijeme rata, ekonomskog i političkog egzodusa, političkog sanjarenja, pa nije ni čudo da je politička bešćutnost Luciana među prvima pokosila. Bio je čovjek bez trunka cativerije, takvog ću ga pamtiti. Kako je došao na političku scenu, bez velike pompe, tako želi i otići, bez velikog političkog ispraćaja – kazao je Delbiancov prijatelj Damir Kajin, saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata.

- Ožalošćeni smo tužnom viješću o preranoj smrti našeg prvog istarskog župana i bivšeg gradonačelnika Pule. Luciano je bio velika i pozitivna ličnost, koja je ostavila neizbrisiv trag u modernoj povijesti Istre. S velikim poštovanjem sjećat ćemo se njegovog entuzijazma i energije te izuzetne posvećenosti poslu na dobrobit istarske zajednice – predsjednik IDS-a Boris Miletić

Komemoracija prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu održat će se u srijedu, 1. listopada 2014. godine, u Domu hrvatskih branitelja, u Puli, s početkom u 15 sati.

>>Jakovčiću talijansko odlikovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije