Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šeik Khalifa

Umro najdugovječniji premijer na svijetu: Na vlasti je bio gotovo pola stoljeća

Carl Court/PA Images/PIXSELL
11.11.2020.
u 11:35

Bit će pokopan u krugu obitelji, objavila je državna novinska agencija.

Umro je bahreinski šeik Khalifa bin Salman al Khalifa, najdugovječniji premijer na svijetu i saveznik Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, objavila je u srijedu kraljevska palača.

Šeik Khalifa, dominatna ličnost zaljevske politike u gotovo pola stoljeća na vlasti, umro je u srijedu ujutro u bolnici Mayo Clinic u SAD-u, objavila je bahreinska državna novinska agencija.

Khalifa (84), ujak kralja Hamada bin Isa al Khalife, služio je kao premijer otkako je otočno kraljevstvo predvođeno sunitskim muslimanima proglasilo neovisnost od Velike Britanije 1971. Obitelj al Khalifa na vlasti je od 1783.  Njegov oštar odgovor na prodemokratske prosvjede u Bahreinu 2011. i njegova kritika sličnim nemirima u arapskom svijetu naglasili su ono što mnogi navode obilježjem njegove političke karijere, a to je čvrsta obrana dinastičke vladavine.

Šeik Khalifa je u kolovozu otputovao iz Bahreina, a službeni mediji tada su pisali da je otišao u "privatni posjet inozemstvu". Početkom ove godine bio je u Njemačkoj na liječenju, ali nije navedeno kakvom te se vratio u Bahrein u ožujku.

Bit će pokopan u krugu obitelji, objavila je državna novinska agencija. Proglašena je žalost na tjedan dana, a vladina ministarstva i odjeli zatvorit će se od četvrtka na tri dana.

Bahrein je saveznik SAD-a i u njemu je smještena baza pete flote američke mornarice. 

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
12:17 11.11.2020.

nekako se novinaru obrisala bitna činjenica, pa ću je ja popraviti. u ovoj zemlji većinsko stanovništvo su šijiti, a vlada im manjinska sunitska kraljevska obitelj. kad su zaredala arapska proljeća, digli se ljudi i u bahreinu. al saudijci su pomogli ovoj autokratskoj ekipi da u krvi uguši ustanak. nitko se nije javio i to osudio. začudo, niti jedan ustanak u ovim autokratskim kraljevstvima nije uspio, vlast je vojskom ugušila sve jauke, zapad ostao slijep i gluh. al fascinira kako su u najslobodnijim arapskim zemljama uspjeli ustanci. sirija je klasičan primjer, zemlja u kojoj su slobode bile na europskim visinama je uništena. kad će europa zatražiti demokraciju u zaljevskim monarhijama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije