Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIMA PODIZAO RASPOLOŽENJE

Tuga u županiji: Preminuo legendarni Đura 'z Međimurja

Ivan Bene Đura
Foto: Međimurska županija
1/2
21.01.2021.
u 16:10

Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji

U 72. godini života preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura ´z Međimurja, humorist koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja. Ivan Bene rođen je 12. prosinca 1949. godine u Čakovcu.

Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji. Nastupati je počeo djelujući kroz Radničko kulturno društvo Građevinar Građevinskog kombinata „Međimurje“ u kojem je radio dugi niz godina. U svojim je humoreskama prenosio svakodnevne anegdote olakšavajući radnicima dugotrajan boravak na terenu, da bi ubrzo postao gostom brojnih drugih pozornica i javnih programa.

– U javnosti je vrlo brzo postao omiljen zahvaljujući svom vedrom duhu, životnosti i neopterećenoj duhovitosti na kajkavštini. Prepoznat je postao i diljem Hrvatske te međimurske dijaspore, a Međimurci su vrlo dobro znali tko je Đura ´z Međimurja – onaj koji unosi dobro raspoloženje u obiteljske domove i društvene prostore. Rado se odazivao i na brojna humanitarna događanja i akcije te je bio redoviti sudionik humanitarnih akcija Međimurske zaklade solidarnosti Katruža – kažu u Međimurskoj županiji.

Za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe kojima je unosio dobro raspoloženje u međimurske domove i na društvena događanja, župan Međimurske županije Matija Posavec mu je 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine dodijelio jedno od najviših županijskih priznanja, Povelju Međimurske županije. Posljednji ispraćaj bit će u krugu obitelji.

– Hvala mu za svaki izmamljeni osmijeh na licima naših sugrađana. Hvala mu za brojne humanitarne nastupe, osobito za našu Katružu. Međimurje će ga zauvijek pamtiti – rekao je župan Posavec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije