Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARL Münter

Umro nacist koji je ubio 86 civila: Tvrdio je da su žrtve krive za pokolj

Foto: YouTube screenshot/STRG_F
1/2
23.09.2019.
u 14:03

Francuski vojni sud osudio ga je na smrt 1949. godine zbog uloge u masovnom ubojstvu u Ascqau, ali je oslobođen 1955. u sklopu francusko-njemačkih napora za pomirenje nakon Drugog svjetskog rata.

U 96. godini umro je bivši vojnik SS-a, zloglasni nacist Karl Münter koji je tijekom Drugog svjetskog rata u francuskom selu Ascqu ubio 86 civila. Münter je godinama nakon zločina negirao i omalovažavao sjećanja na žrtve Holokausta, a zbog svojih izjava završio je i na sudu.

U intervjuu za njemački kanal ARD krajem 2018. Münter je izjavio kako su žrtve iz Ascqa same krive za svoju smrt. Također je osporio činjenicu da je Holokaust odnio živote šest milijuna Židova, prenosi Metro.

Marguerite-Marie Beghin, kći jedne od žrtava, izjavila je kako smrt zloglasna nacista ne znači da je pravda zadovoljena.

– Ovo suđenje nismo čekali u duhu osvete, već zato što bi nam to omogućilo da se izrazimo, da svjedočimo, da govorimo o našim žrtvama i patnjama – objasnila je Beghin kojoj je djed brutalno ubijen u pokolju u noći 1. travnja 1944. godine kada je Münter imao samo 21 godinu.

Foto: YouTube screenshot/STRG_F

Münter je već imao nekoliko suđenja zbog svoje prošlosti u SS-u. Francuski vojni sud osudio ga je na smrt 1949. godine zbog uloge u masovnom ubojstvu u Ascqu, ali je oslobođen 1955. u sklopu francusko-njemačkih napora za pomirenje nakon Drugog svjetskog rata.

Njemački tužitelji pokušali su ponovno otvoriti slučaj ratnih zločina na rodnom tlu, ali su postupak protiv njega odbacili u ožujku prošle godine zbog prethodne osude u Francuskoj – po pravnom načelu poznatom kao dvostruka ugroženost. 

– Ako Karl Münter pobjegne od ljudske pravde, nadamo se da neće izbjeći božansku pravdu – zaključio je unuk jedne od mnogih žrtava.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:33 23.09.2019.

Osude ga na smrt pa nakon 6 godina puste( sta su cekali 6 godina?)..... prica ide dalje. Zakljucak povijest je jedna velika laz, ti nema ni 1 % istine.

Avatar Mi sami
Mi sami
15:03 23.09.2019.

To i antife partizani tvrde za fratre koje su streljali za vrijeme II sv. rata u Hercegivini, a i šire.

RO
robikopal22posto
15:40 23.09.2019.

Njemački tužitelji pokušali su ponovno otvoriti slučaj ratnih zločina na rodnom tlu, ali su postupak protiv njega odbacili u ožujku prošle godine zbog prethodne osude u Francuskoj. .očekujemo promptnu reakviju klasića,jakovine,rade borić,sarnavke ,urše raukar koji će nam reći da see trebamo ugledati u njemačku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije