Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 79. godini

Umro bivši premijer tzv. Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić

Borislav Mikelić
Foto: Screenshot
13.05.2018.
u 16:20

Sud u Sisku ga je 1993. godine osudio na 20 godina zatvora u odsutnosti, no poslije je predloženo da se postupak protiv njega obustavi. Za zločine koji su se njemu stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona bivše JNA Slobodan Tarbuk

Bivši premijer takozvane Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić umro je u Beogradu u 79. godini života, javljaju Nezavisne novine.

Rođen Mikelić je bio i dugogodišnji generalni direktor petrinjskog Gavrilovića, kao i predsjednik općine Petrinja.

Rođen je u Dobrljunu pokraj Bosanske Kostajnice 13. rujna 1939. godine, a tijekom Drugog svjetskog rata ostao je ratno siroče.

Premijer RSK bio je od 21. 4. 1994. do 27. 7. 1995. godine.

Hrvatske vlasti protiv Mikelića su nakon okupacije Petrinje 1991. od strane srpskih paravojnih formacija bile podigle optužnicu, a sud u Sisku ga je 1993. godine osudio na 20 godina zatvora u odsutnosti. On sam tvrdio je da u to vrijeme nije bio u Petrinji iz koje je otišao u siječnju 1991. 

Nakon vojne operacije Oluja i propasti RSK Mikelić je otišao u Beograd.

Zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića uhićen je 2003. u akciji Sablja. Policija je sumnjala da je jedan od ključnih ljudi koji su povezivali tzv. zemunski klan, koji je izvršio egzekuciju Đinđića, s poslovnim krugovima iz Republike Srpske koje se držalo podupirateljima tog atentata. Proveo je 45 dana u samici  a u  pritvoru ukupno tri mjeseca, te je odlukom Vrhovnog suda Srbije pušten na slobodu. Sam je tvrdio kako nema nikakve veze s atentatom na Đinđića. Zatražio je i naknadu štete.

Slijedeće, 2004. zatražio je reviziju sudskog postupka kojim je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Udovoljeno mu je 2011. 

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo provelo je izvide te potom obavijestilo sud da nisu pronađeni dokazi protiv Mikelića. Stoga je predloženo da se postupak protiv njega obustavi. Za zločine koji su se njemu stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona bivše JNA Slobodan Tarbuk

Komentara 90

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
16:31 13.05.2018.

Velika mu hvala ko i Milan u Martiću što nije prihvatio Wance - Owenov plan Z4 pa bi državu u državi imali i ovako nam nije lako al da se izdržati sa malim postotkom manjinskog naroda a prirodna će selekcija isto učiniti svoje.

PR
prajdali100
16:45 13.05.2018.

Grcam u suzama...

Avatar MEFISTO
MEFISTO
17:27 13.05.2018.

Grozno, na godinu će mu biti godišnjica !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije