Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živjela u pet država

Umrla najstarija Hrvatica. U školu nije išla, kod liječnika je prvi put bila sa 100 godina

Anđa Perić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/4
07.02.2019.
u 15:10

Baka koja je živjela u pet država i prošla tri rata, u školu nikada nije išla, a kod liječnika je prvi put bila tek sa sto godina

Preminula je baka Anđa Perić iz dugopoljskih Kotlenica, najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, najstarija članica Hajduka i jedna od najstarijih Hrvatica, koja je u listopadu napunila 108 godina. Baka Anđa zauvijek je sklopila oči u četvrtak oko 8.30 sati.

Rođena je 13. listopada 1910. godine. Živjela je u pet država i prošla tri rata. Rodila je troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i jednu praunuku. U školu nikada nije išla. Zdravlje ju je dobro služilo, kod liječnika je bila prvi put sa 100 godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana. To joj je bio prvi i posljednji put. Posljednjih je godina dane provodila sjedeći pred kućom, molila je krunicu i uživa u svom zavičaju kojega nikad nije napuštala. Njezin recept za dug život bio je biti vedar, smiren i umjeren. Jela je aposloutno sve, a posebno je voljela meso.

Čaša crnog vina također je bila obvezna. Županu Blaženku Bobanu koji je posjetio prigodom rođendana rekla je da je tajna dugovječnosti u skladnim odnosima, a nasmijala je okupljene konstatacijom kako je starija od Hajduka. Župan Boban odlazak Anđe Perić popratio je emotivnom objavom na društvenim mrežama. - Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada.

A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najstarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako – kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas. Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja. Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut – poručio je Boban.

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
12:54 07.02.2019.

Moja pokojna none nije imala 100 godina,ali je isto tako preživjela 3 gvere i čak 7 država.

TT
tTony
16:07 07.02.2019.

Prvi put kod doktora kad je navrsila 100 g dali vam to nesto govori.

ST
stefj
15:26 07.02.2019.

Reklo bi se da su problemi počeli poslije posjeta liječniku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije