Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Umrla je Eluana Englaro

08.02.2009.
u 19:21

RIM – Eluana Englaro (37), koja je 17 godina bila u vegetativnom stanju, umrla je u ponedjeljak navečer u 20.10 sati u bolnici u Udinama gdje joj je u petak bila obustavljena prehrana aparatima.
- Eluana Englaro umrla je i ne pitajte me drugo - izjavila je u ponedjeljak navečer novinarima Ines Domenicali, predsjednica bolnice La Quiete u Udinama, gdje je Eluana bila smještena od prošloga tjedna.

Vatikan je prokomentirao vijest:
- Neka im Gospodin oprosti.
Eluanin otac Beppino Englaro samo je izjavio:
- Napustila nas je.

U Senatu taljanskog parlamenta, gdje je u ponedjeljak uvečer počela rasprava o nacrtu zakona vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija kojim bi se zatražilo ponovno hranjenje Eluano aparatima i zabranilo bilo kakvo isključivanje aparata osobama u komi, vijest je primljena s tugom. Senatori su se ustali u znak sućuti.

Senat je trebao u utorak ujutro izglasovati zakon, a u zastupničkom domu se rasprava o zakonu kojim se zabranjuje prekid hranjenja aparatom ljudi koji o sebi ne mogu odlučivati treba otvoriti u utorak poslijepodne, a glasovat će se u srijedu.

Berlusconi je izrazio žaljenje zbog smrti, a njegova vlada je odlučna u nastavku donošenja zakona o zabrani isključivanja aparata pacijentima u komi jer slučajeva sličnih Eulaninu ima oko 2000 u Italiji. Podsjetimo kako je Vrhvoni sud odobrio prošle godine zahtjev Eluanina oca Beppina Englara da se njegovu kćerku prestane držati na aparatu na koji je bila prikopčana u bolnici u Leccu nakon prometne nesreće poslije koje je pala u komu.

Iz Lecca je Eluana prebačena u bolnicu La Quiete u Udinama, gdje su joj liječnici isključili aparat pomoću kojeg je dobivala hranu i vodu. Nakon četri dana bez hrane i vode Eluana je umrla.

Ispred bolnice u Udinama i ispred Parlamenta u Rimu traju prosvjedi osoba koje se protive isključivanju aparata i brane život pod svaku cijenu, kao i onih koji se protive zakonu koji je predložila Berlusconijeva vlada. Desni centar, kao i katolici unutar lijevog centra, glasovat će za zakon, što znači da će najvjerojatnije dobiti prolaz u parlamentu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije