Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika znanstvenica

Umrla akademkinja Krista Kostial-Šimonović

HAZU
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
30.04.2018.
u 14:57

Njezina su istraživanja utjecala na donošenje međunarodnih preporuka o dopuštenoj izloženosti teškim metalima u okolišu kao i preporuka o dnevnom unošenju kalcija u organizam

Istaknuta hrvatska liječnica i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Krista Kostial-Šimonović preminula je u nedjelju, 29. travnja u Zagrebu u 95. godini, priopćeno je iz HAZU.

.

Akademkinja Krista Kostial-Šimonović rođena je u Osijeku 19. prosinca 1923.

Studij medicine završila je 1949. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1955. doktorirala. U dva navrata usavršavala se u Velikoj Britaniji. Od 1950. do 1988. radila je u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu gdje je vodila odjele za toksikologiju, biofiziku i fiziologiju mineralnoga metabolizma.

Bila je izvanredna profesorica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i naslovna docentica Medicinskog fakulteta. Na tim je fakultetima bila voditeljica izrade 20 magistarskih radnji i 19 doktorskih disertacija.

Redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za prirodne znanosti, postala je 1991., a od 1981. bila je izvanredna članica.

Istraživala je farmakokinetiku i toksičnost teških metala, metabolizam kalcija, cinka i nekih drugih esencijalnih mikroelemenata te metabolizam radioaktivnoga stroncija. Njezina su istraživanja utjecala na donošenje međunarodnih preporuka o dopuštenoj izloženosti teškim metalima u okolišu kao i preporuka o dnevnom unošenju kalcija u organizam.

U više je navrata bila konzultantica Svjetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih institucija.

U Hrvatskoj i inozemstvu objavila je oko 280 izvornih znanstvenih radova u znanstvenim časopisima, knjigama i kongresnim zbornicima, vodila je i desetak međunarodnih projekata i predavala na međunarodnim znanstvenim skupovima

Akademkinja Krista Kostial-Šimonović 1994. je dobila Nagradu za životno djelo, a 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije