Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Umorni Papa započet će polnoćku ranije

papa
AFP
07.12.2009.
u 10:44

Papa Ratzinger (82) badnju misu započet će dva sata ranije od uobičajenog, što je dovelo i do pomaka u televizijskim programima koji će prenositi polnoćku iz Vatikana.

Rim – Ponoćna misa na Badnjak u bazilici svetog Petra u Rimu započet će dva sata prije uobičajenog vremena, dakle u 22 sata, kako se papa Benedikt XVI. ne bi previše umarao, obznanio je papinski ceremonijal mons. Guido Marini. Papa Ratzinger (82) badnju misu započet će dva sata ranije od uobičajenog, što je dovelo i do pomaka u televizijskim programima mnogih televizija svijeta koje izravno prenose polnoćku iz Vatikana. Na Božić, 25. prosinca, Papa će s pročelja bazilike svetog Petra uputiti poruku Gradu i svijetu (Urbi et orbi) i blagoslov na više jezika.

- Ne postoji nikakva uzbuna zbog Papina zdravstvenog stanja. Riječ je o odluci donesenoj prije dva mjeseca. Vrijeme početka ponoćne mise pomaknuto je na 22 sata kako bi se papa Benedikt XVI. manje umorio i prije otišao na počinak - objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

U 27 godina pontifikata Ivana Pavla II., pa čak i kada je bio u lošem zdravstvenom stanju, dakle ni na Badnjak 2004., samo četiri mjeseca prije njegove smrti, nije pomicana satnica održavanja polnoćke. Jedino je bdijenje na Veliku subotu, uoči Uskrsa, sa 23 sata pomaknuto na 21 sat kada je Ivan Pavao II. imao zdravstvenih problema. Savjetnici Benedikta XVI. ne žele njegovo preveliko umaranje. Osim što ima velike obaveze u prosincu (10. prima novog veleposlanika Kube, 11. predsjednika Vietnama Nguyen Minh Trieta itd.), u 2010. su već programirana njegova putovanja u i izvan Italije.

Benedikt XVI. će sljedeće godine pohoditi Maltu (17.-18. travnja), u Torinu će 2. svibnja biti na otvaranju platna Sindone s Isusovim likom, zatim ide u pohod u portugalsko marijansko svetište Fatimu (12.-14. svibnja), a za lipanj je predviđeno putovanje na Cipar, dok bi u rujnu trebao pohoditi Veliku Britaniju. Za Josepha Ratzingera, koji će sljedeće godine proslaviti 83. rođendan, bit će to naporna godina, jer osim navedenih putovanja će, kako mnogi predviđaju, to biti i godina proglašenja Ivana Pavla II. blaženim.

Komentara 4

Avatar Rubirosa
Rubirosa
12:35 07.12.2009.

*ebala vas cenzura............

Avatar jura-100
jura-100
13:36 07.12.2009.

Pa zar ne može JEDNOM u godini ostati budan do ponoći??? Baš mi je to jak krščanin. A ako je zaista u tako lošem stanju - neka jednostavno odstupi. Ali za to treba imati muda...

BT
bili-tartuf
16:26 07.12.2009.

to je zato da bi Rusija i Azijski dio gledali,..jer imaju pomaknuto vrime u nazad..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije