Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostove porezne mjere

Umjesto olakšice, fiksni iznosi doplatka za djecu

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.07.2019.
u 22:12

Žele dati doprinos demografskoj politici, impuls poduzetništvu te potaknuti ulaganja u istraživanje i razvoj

Paralelno s predstavljanjem Vladine porezne reforme, Most nezavisnih lista predstavio je jučer svoje mjere poreznog rasterećenja kojima žele dati doprinos demografskoj politici, impuls poduzetništvu i poduzetnicima te potaknuti dodatna ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj. Svoje prijedloge uputit će u javnu raspravu, a one su, najavljuje čelnik Mosta Božo Petrov, tek dio cjelovitog ekonomskog, socijalnog i demografskog programa na kojemu sad intenzivno rade.

– Ovih devet mjera dio je cjelovitog programa koji ćemo uskoro predstaviti, a javnom raspravom tražit ćemo sudjelovanje stručnjaka jer želimo napraviti održiv sustav. Smatram da se ove naše mjere mogu provesti bez odgode i bez izlika – tvrdi Petrov.

Rasterećenje poduzetnika

Dosadašnji krugovi porezne reforme u pravilu su zanemarivali srednji sloj građana, pa se Most odlučio posvetiti njima. Zato predlažu da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamijene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće. Taj dodatak za prvo dijete iznosio bi 600 kuna, a za četvrto i svako sljedeće bio bi 2000 kuna po djetetu.

– Nažalost, imamo oko 1,1 milijun ljudi koje se sustavno zanemaruje i nisu u poreznim škarama, pa se primarno obraćamo njima, a onda onima koji imaju više djece. Riječ je o većini zaposlenih u Hrvatskoj, a ovo je jedina mjera koja može povećati njihove neto plaće. Najviše koristi od ove mjere imali bi zaposlenici s niskim plaćama te oni koji imaju dvoje ili više djece – kazala je članica ekonomskog savjeta Mosta Petra Mandić. Predlažu i snižavanje stope PDV-a na hranu na 13 posto, osim na osnovne proizvode koji bi ostali na sadašnjih pet posto.

U Mostu žele rasteretiti i poduzetnike pa je član ekonomskog savjeta Mislav Kraljević predstavio mjere u sustavu poreza na dobit.

– Predlažemo vraćanje olakšice za reinvestiranu dobit kako bismo dobili sustav koji snažno potiče investicije u poduzetničke poduhvate, a oporezovala bi se samo dobit koja se ne ulaže u poslovanje nego se isplaćuje vlasnicima. No isplaćena dobit smije se oporezivati samo jednom, u sustavu poreza na dobit, a ne kao dosad, da se isplaćena dobit oporezuje dvostruko i kroz porez na dohodak. Zato predlažemo ukidanje oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti – rekao je Kraljević, dodavši kako hitno treba ukinuti i obvezu plaćanja akontacije poreza na dobit i poreza na dohodak. Most će, naglašava, inzistirati i na ukidanju minimalno propisane osnovice za doprinose za direktore i članove trgovačkih društava.

Ulaganje u istraživanje

– Danas smo na začelju EU po ulaganjima u obrazovanje, istraživanje i razvoj, zato imamo mjeru jednostavnog i jedinstvenog sustava dvostrukog oslobođenja poreza na dobit na sva ulaganja, istraživanja i razvoj. Druga mjera predviđa delimitiranje iznosa za porezno priznate donacije obrazovnim i znanstveno-istraživačkim institucijama – zaključio je Kraljević.

Prijedlozi koji idu u javnu raspravu

1. U sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamijeniti fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece     

2. Snižavanje stope PDV-a na hranu s 25 na 13 posto (osim osnovnih namirnica koje su već na pet posto), kao i snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto     

3. Vraćanje olakšice na reinvestiranu dobit. Ukidanje obveze plaćanja akontacije poreza na dobit, kao i plaćanja akontacije poreza na dohodak za obrtnike   

4. Izbjegavanje dvostrukog oporezivana – tvrtke plaćaju porez na dobit, a vlasnici se oslobađaju plaćanja poreza na dohodak od isplaćene dobiti      

5. Dvostruko umanjenje porezne osnovice za ulaganja u obrazovanje i istraživanje, te delimitiranje priznatih donacija obrazovnim i znanstvenim institucijama     

Ključne riječi

Komentara 6

BO
borcanac
07:27 28.07.2019.

Mostovci po obicaju lupetaju gluposti

AV
avim
23:37 27.07.2019.

Petrov i njegov Most jako vode brigu o Romima,Muslimanima i Bosancima koji imaju naše papire i troše naš novac u bosni.jer jedino se oni kote kao štakori a ovaj Narod neka plaća i uzdržava tuđu djecu

LA
Lavica7
22:38 27.07.2019.

Dal je to ovjerio kod javnog biljeznika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije