Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umjesto međusobnog optuživanja, dobrosusjedska suradnja

jeremic
AFP
03.01.2010.
u 11:05

Jeremić pojašnjava da je protutužba "izuzetno obiman materijal koji će konačno na međunarodnoj pozornici upaliti svjetlo i u pravom svijetlu prikazati ono što je na teritoriju Hrvatske činjeno i prije 60 godina, a i prije 15-tak godina".

BEOGRAD - Mislim da bi za Hrvatsku bilo puno bolje da do ovog procesa ne dođe. Naša primarna namjera i želja nije da se tužimo, nego da surađujemo na putu prema integraciji u EU, da gradimo dobrosusjedske odnose, rješavamo probleme koje smo naslijedili - rekao je srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić u izjavi RTS-u koju prenosi beogradski B92, a odnosi se na protutužbu Srbije na hrvatsku tužbu za genocid.

Jeremić pojašnjava da je protutužba "izuzetno obiman materijal koji će konačno na međunarodnoj pozornici upaliti svjetlo i u pravom svijetlu prikazati ono što je na teritoriju Hrvatske činjeno i prije 60 godina, a i prije 15-tak godina".

U velikom intervjuu beogradskom Pressu, Jeremić je na pitanje zašto Hrvatska i Slovenija nisu Srbiji "peti stup vanjske politike", odgovorio kako "nam to za ostvarivanje naših vanjskopolitičkih prioriteta nije neophodno" i time zapravo potvrdio ono što je istaknuto u naslovu teksta u Pressu "Vuk Jeremić: Ne treba nam Hrvatska".

Sudeći prema brojnim komentarima na srbijanskim portalima u vezi protutužbe za genocid, srbijanska javnost je uvjerena u "pobjedu" i dokazivanje kako je u Hrvatskoj za NDH-a počinjen genocid nad Srbima, ali unatoč upozorenjima srbijanskih stručnjaka kako će biti nemoguće dokazati genocid u Hrvatskoj, na obje strane, u Srbiji vlada uvjerenje kako je za vrijeme Oluje pa i Bljeska počinjen genocid.

Političari u Srbiji pak tvrde kako valja ustrajati na protutužbi jer "treba svijetu reći što se pod Pavelićem događalo u Hrvatskoj" i ukazuju na povijesni kontinuitet od "Starčevića i Pavelića do Tuđmana i Mesića".

Ključne riječi

Komentara 117

CP
cuperak plavi
14:25 03.01.2010.

@raonez razumem Vas i zahvaljujem a ovo je ujedno eklatantan primer da pre svega mora preovladati razum, te da se sve moze prevazici i postici civilizovanim ponasanjem i medjusobnim uvazavanjem.poz.

MA
malena27
15:36 03.01.2010.

Armenci se jos uvijek spore sa Turcima oko genocida pocinjenog prije 100 godina nad Armencima u kojem je stradalo oko 1,5 mil.Armenaca. Iako su mnoge medunarodne strukture ocijenile da su Turci pocinili genocid nad Armencima to Turci nikada nisu htjeli priznati. Turci te zrtve nazivaju zrtvama gradanskog rata. Bojim se da ce mo se i mi sporiti sa Srbima najmanje 100 godina.

OB
-obrisani-
14:09 03.01.2010.

HAJDE KADE CETE JE VEC JEDNOM DOVRSITI I POSLATI, Hagg ceka na vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije