Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTARJELI UDŽBENICI

Umjesto da stječu trajna znanja, uče o Lovrić Merzel i Sabi

Neven Budak i Vedran Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.09.2014.
u 22:00

Svake se godine u nekom udžbeniku otkriju zastarjeli podaci

Najnoviji slučaj udžbenika “Politika i gospodarstvo”, izdavača Sysprinta, u kojem se spominju smijenjeni ministar Slavko Linić, bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, koji su zbog afera morali dati ostavke, ponovno su u javnosti otvorili pitanje kvalitete udžbenika, ali i kriterija po kojima određeni događaj ili osoba može naći mjesto u školskim knjigama.

Činjenice za jedan dan

Treba li u udžbenike unositi imena aktualnih predsjednika i premijera, posebno zastupnika ili trenutačno uspješnih lokalnih političara, ili ne, pitanje je o kojem su mišljenja naših sugovornika podijeljena. No, svi se slažu da su nastavni planovi i programi – zastarjeli. Ovogodišnji udžbenici, koji bi trebali trajati četiri godine, sadrže imena aktualnog predsjednika i premijera, koji se mogu promijeniti u ovoj, odnosno u idućoj godini i ti će udžbenici automatski postati zastarjeli, upozoravaju profesori.

– Učenici iz geografije moraju naučiti površinu neke zemlje, njezina prirodna bogatstva, najznačajnije gradove, ustrojstvo, a svjedoci smo da se zemlje raspadaju, granice i površine mijenjaju. Ali to nije problem udžbenika, to je problem starih planova i programa. Problem je što djeca i dalje uče činjenice koje će sigurno poslije nekoliko mjeseci ili godina zaboraviti, a ne uče trajna znanja – kaže nam sugovornik iz jedne izdavačke kuće.

Slično govori i profesor povijesti prisjećajući se slučaja s bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji se u udžbeniku spominjao u toj ulozi, a već je bio bivši premijer i osumnjičen pred sudom. Mesić je prestao biti predsjednik iako je kao takav i dalje figurirao u udžbenicima – prisjeća se. Ministar obrazovanja Vedran Mornar ovih je dana naglašavao, pa i u Saboru, da zbog Linića, Sabe i Lovrić Merzel ne može mijenjati udžbenik “Politika i gospodarstvo” jer bi to bilo preskupo.

Povjesničar prof. dr. Neven Budak, voditelj Strategije razvoja obrazovanja, smatra da je nekim udžbenicima rok trajanja kraći nego drugima.

Svake godine novo

– Politika i gospodarstvo specifičan je predmet, moraju se učiti aktualne stvari i ti udžbenici bi, mislim, trebali biti novi svake godine. Od njih se očekuje da budu aktualni i trebaju pratiti događaje. U matematici nema tako brzih promjena – kaže prof. Budak. U udžbenicima, smatra, nema mjesta lokalnim političarima i saborskim zastupnicima, ali predsjednik države i premijer te važniji događaji, pa i nedavni, u njima bi trebali biti.

– Autori moraju biti svjesni toga što je važno, a što nije – zaključuje Budak.

Komentara 31

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
22:09 18.09.2014.

A sve stavljeno u kontekst njihovog članstva u SDP-u.

ĆA
ćaćaća
22:08 18.09.2014.

uče kako je partija časna i domoljubna :))

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:29 18.09.2014.

Hm, u ovoj zemlji stvarno svatko može biti ministar. Ovaj čovjek bio bi izgubljen i u sastavu mjesnog odbora, a ne da se ne bi izgubio u ministarstvu koje je razmontirao do bola onaj narcisoidni lik Jovanović. Neznanje uz jugonostalgičarstvo,, - uništilo je sve u ovoj napačenoj zemljici, koju očito, - nismo zaslužili, jer čak ni ono što je najvrednije nismo kadri staviti u udžbenike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije