Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Umjesto da skrati, bolonja je produljila studiranje

Vlado Guberac
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
03.12.2014.
u 19:00

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku upozorava da sustav obrazovanja treba mijenjati, a svoje zamisli pokušat će provesti u djelo u suradnji s fakultetom u Zagrebu

Pitanje Bolonjskog procesa nakon deset godina provedbe aktualiziralo se i na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera nakon što je o njemu krajem rujna progovorio i predsjednik dr. Ivo Josipović koji je rekao da on “nije neuspjeh samo sveučilišta, nego i obrazovne politike te samog gospodarstva”. Da Bolonjski proces podliježe promjenama te ga njima treba i prilagoditi, smatra dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vlado Guberac (49).

– Bolonjski proces ne treba ukinuti. No, manjkavosti ovog sustava mogla je u vrijeme njegove provedbe uvidjeti svaka sastavnica sveučilišta pa ga sukladno s tim, vjerujem, može i revidirati. Bolonjski proces trebalo bi prilagoditi tržištu rada – smatra dekan.

Cilj je bio, napominje, da se uvođenjem bolonjskog sustava skrati proces obrazovanja stručnjaka na tri godine, a s njim se on sada još i produžio na pet godina.

– Vidjeli smo da tržište naše inženjere, agronome, koji su završili preddiplomski studij od tri godine, tretira kao nekada stručni studij pa se studenti radije odlučuju za nastavak školovanja koje traje još dvije godine. A cilj je bio skratiti vrijeme obrazovanja – upozorava on.

Iako “glasno razmišljaju” na “svoju ruku”, ništa ne planiraju poduzeti. S obzirom na to da uz zagrebački Agronomski fakultet jedini u državi obrazuju stručnjake agronome, planiraju svaki novi korak uskladiti s njima.

– Sve što budemo radili, revidirat ćemo u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Njima smo predočili svoju ideju, a oni će o njoj razgovarati. To je tek prva faza – zaključuje Guberac.

>> Za 1200 studenata ističe rok za dovršetak studija i prebacivanje na Bolonju

Komentara 7

VE
verakruz
20:03 03.12.2014.

Pa to i jeste namjera. Uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, petogodišnjeg i šestogodišnjeg studiranja (zavisi od fakulteta), računajte da se izgubi pokoja godina... Zatim desetak godina čekanje na posao i eto ga... Riješeno mirovinsko pitanje. Jer dok se doživi mirovina, ostaje ljudima samo par godina života. Jer nitko neće nagurattaža ako počne raditi sa 35 godina života.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:16 03.12.2014.

Cirkuska predstava naziva "Visoko školstvo u Hrvatistanu" ide dalje.

Avatar comparator
comparator
07:25 04.12.2014.

Onog trena kad će faliti određenih strućnjaka u privredi stvorit će se kvalitetan sustav visokog obrazovanja umjesto postojećeg sustava koji hiper producira nepotrebne stručnjake koji u konačnici rade poslove niže stručniosti . Hrvatska se razbacuje novcem koje skupo plača zadužujućii se i zanemarujući opasnost utega koji ostavlja pokoljenjima.Građani moraju biti svijesni kako ovo nije održiv sustav jer će nas dug prisiliti na ustupke koje nebismo htjeli prihvatiti . Zapravo nas očekuje siromaštvo koje pak nosi neznanje ,loš standard iseljavanje itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije