Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se USKOK

'Ispitali smo dosad 31 osobu o tvrdnjama s USB sticka Zdravka Mamića'

Mostar: Zdravko Mamić nakon potvrđene zatvorske kazne sazvao konferenciju za medije
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/2
18.03.2021.
u 15:33

Umjesto da je potkrijepio tvrdnje, Mamić javnosti daje nove informacije onda kada mu odgovara, poručuju iz Uskoka.

USKOK je od dana primitka USB sticka od Zdravka Mamića započeo s provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu, a jedna u studenom te su u listopadu prošle godine pokrenuti imovinski izvidi - izvijestio je USKOK.

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. 

- Međutim, Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili, već Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira "nova otkrića i nove dokaze". USKOK sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, s pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je "sve prijavljeno" - ističu iz USKOK-a.

 

Naglašavaju kako, s obzirom da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić u utorak iz Mostara iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, "što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama".

- Ovo priopćenje je sastavljeno u skladu sa zakonskim odredbama i uz odobrenje ravnateljice USKOK-a radi iskazanog interesa javnosti, no uz naglasak zaštite izvida i probitaka prethodnog postupka - zaključuju.

Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a, pojasnila nam je kako su se odlučili progovoriti zato što su se posljednjih dana u javnosti pojavila pitanja oko toga kako se provode izvidi i zašto toliko traju.

- Nije točno da se kalkuliralo s vremenom provođenja izvida, niti se čekala pravomoćna presuda, jer kada smo dobili USB stick, nije se ni znalo kada će biti sjednica na Vrhovnom sudu. Sve što smo naveli ukazuje kako je riječ o opsežnom postupku. Iznenadile su me izjave nekih ljudi u javnom prostoru, a koji se po svojoj profesiji bave kaznenim pravom i znaju da su izvidi tajni, i da USKOK niti u jednom slučaju, pa ni u ovom, ne može govoriti o sadržaju izvida - kazala je Marušić.

Zbog tajnosti, nije mogla odgovoriti tko je ispitan, kao ni to jesu li probijene mjere. Navela je, pak, kako su neke osobe više puta ispitane.

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
15:44 18.03.2021.

Uskok priopćenjima pokušava uvjeriti javnost da su pošteni. Eto na što smo spali. Vratili se na dekrete ako smo se uopće ikad i maknuli od njih.

MA
Marsi
16:47 18.03.2021.

Dam se kladiti da ce Maminjo u Strasbourgu srusiti jedan od stupova hrvatske drzavnosti , crveno krivosudje...

Avatar GeniKameni
GeniKameni
16:12 18.03.2021.

Kad ce poceti istraga i optuznice protiv onog firauna Mesica? Njemu su navodno "posudjivali" milijune bez obaveze da taj novac i vrati! Takva vrsta "pozajmica" postoji samo u Hrvatskoj, a takvim vrstama "pozajmica" se ne bavi samo hrvatsko pravosudje, ovo o kojem je Mamic govorio na svojoj presici... Mamic je moralna i eticka vertikala za sve njih. Hrvatsko pravosudje je kud i kamo dublja mocvara od hrvatskog nogometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije