Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezni problemi

Umirovljeniku iz Norveške država uzima pola mirovine

Novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.10.2013.
u 15:27

Mirovina je rezultat njegova dugogodišnjeg rada u Norveškoj, gdje je više od 30 godina bio djelatni pripadnik norveškog ministarstva obrane, sudjelovao u mirovnim snagama UN-a

Umirovljenik iz Norveške koji već godinama živi u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo našao se pred velikim problemima kad je prije nekoliko dana dobio obavijest iz Porezne uprave RH prema kojem je dužan državi platiti 99 tisuća kuna poreza, piše dulist.hr

Toliki iznos poreza rezultat je izračuna koji mu je predočen u Poreznoj upravi, gdje su mu napomenuli da od tri stope oporezivanja (25, 37,5 i 40 posto) naš sugovornik potpada pod treću, najvišu stopu.

Mirovina je rezultat njegova dugogodišnjeg rada u Norveškoj, gdje je više od 30 godina bio djelatni pripadnik norveškog ministarstva obrane, sudjelovao u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda. Upravo ga je UN u ratnim godinama i doveo u Hrvatsku, točnije na čelo promatračkog tima na Prevlaci 1992. i 1993. godine u vrijeme povlačenja jugoslavenske vojske i ponovnog uspostavljanja kontrole nad krajnjim jugom Hrvatske.

Na kraju se oženio s Hrvaticom i prije dvanaest godina preselio u Hrvatsku. Život u Hrvatskoj bio je lijep do trenutka kad je kao umirovljenik na svojoj koži osjetio razliku između norveškog i hrvatskog životnog standarda.

– U Norveškoj porez na mirovinu plaćao sam 15 posto. Međutim, RH je uvela porez na strane mirovine i dragovoljno sam se prošle godine prijavio na Poreznu upravu. Mislio dam da je u redu da ovdje plaćam porez, kad već ovdje živim. Ali kad sam vidio o kojem je iznosu riječ, shvatio sam da je to zapravo 40 posto moje mirovine. Ostao sam zaista neugodno iznenađen. I to je iznos za prvih deset mjeseci, što znači da ću za 2013. godinu morati platiti porez od 120 tisuća kuna – objašnjava ogorčeni Norvežanin.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Ključne riječi

Komentara 16

KR
kresimirn
09:18 01.11.2013.

mislim, onak, generalno ne bi li taj covjek potrosio vise u HR, na recimo automobil,gorivo,hranu,ljetovanje,pice i ice,napravio vecu kucu, platio vise za struju vodu,komunalije,pa mozda i kupio/napravio neki biznis,onak da utrosi vrijeme....ne bi li potrosio vise novca tako i ostavio u HR, nego da mu drzava odmah capne 50%, pa nek si on misli....logika za 5, al nisam nista drugo ni ocekivao od "elite", koju treba pod hitno protjerat iz ove zemlje

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
11:35 01.11.2013.

To je posljedica jedne nesređene države prepuštene bivšim komunističko - udbaški birokratima i njihovim nasljednicima. Promjenom poreznog sustava doveli su do dvostrukog oporezivanja mirovina iz pojedinih država. Napravili su doslovno kaos s promjenom poreznog zakona te time doveli do nejednakosti povratnika pred zakonom i otežali povratak iseljenika, pogotovo iz pojedinih prekomorskih zemalja s velikim brojem iseljenika i njihovih potomaka. Porezni sustav se treba temeljiti na načelima jednakosti i pravednosti. Upravo zbog ovakvih stvari sve strane mirovine se ne bi smjele oporezivati jer to je kao da Hrvatska oporezuje plaću stranog državljanina u inozemstvu. Povratnik koji živi u Hrvatskoj trošeći svoju mirovinu plaća PDV i ostale skrivene namete. Očigledno da komunistički mentalitet živi u vremenu kada su stari modeli naplate poreza potrošeni, a novih nema.

Avatar MihaNN
MihaNN
11:50 01.11.2013.

Nisam ni znao za taj porez do jučer,još manje detalje,ali nekako mi smrdi,čini mi se amoralan,rekao bi pljačkanje ljudi koji su godinama radili vani da još par godina požive u RH i umru tamo gdje su se rodili. Zna lii netko kako stoji sa tim porezom,ako mirovina stiže iz države sa kojom RH ima ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja? Ako su toliko pokvareni da mi i oni odgrizu od mirovine koja je već u državi u kojoj sam radio oporezivana,a sa kojom RH ima taj ugovor,eee,onda prodajem stan za koji sam štedio 15 godina,odjavljujem se,selim se natrag a oni neka objese taj zakon mačku za rep. nažalost,ali nema druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije