Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA VEČERNJEG LISTA - KAKVO ZDRAVSTVO ŽELIMO

Umirovljenici: Neka se poveća doprinos iz plaća

VL
Autor
Diana Glavina
18.11.2008.
u 17:34

Zadovoljan sam suradnjom s Hrvatskom strankom umirovljenika - istaknuo je jučer ministar zdravstva Darko Milinović nakon razgovora s predstavnicima HSU-a i umirovljeničkih udruga o prijedlogu zdravstvene reforme.

Ponovio je da će učiniti sve da reforma uspije, te da vladajuća koalicija s HSU-om nije i neće doći u pitanje zbog reforme zdravstva, koja u najvećem dijelu donosi strukturalne promjene u sustavu, a i umirovljenici su svjesni da je reforma nužna.

Dvostruki porez
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da zdravstveni doprinos na mirovine nije prihvatljiv jer bi to, kazao je, značilo dvostruko oporezivanje mirovina i bilo bi udar na dostojanstvo i stečena prava umirovljenika. Hrelja smatra da bi teret zdravstvene reforme dijelom trebali podnijeti i poslodavci, pa je predložio da se u sljedećoj godini zdravstveni doprinos sa 15 poveća na 16 posto.

Milinović nije želio komentirati ovaj prijedlog Silvana Hrelje, ali je rekao da je otvoren za sve konstruktivne prijedloge kojima će se poboljšati reformska rješenja. Na upit novinara, Milinović je potvrdio da je neki dan bio kod predsjednika Sjepana Mesića te da je predsjednik u najvećoj mjeri podržao prijedlog zdravstvene reforme.

Od 2 do 5 posto
Najosjetljiviji dio reforme je prijedlog o uvođenju zdravstvenog doprinosa na mirovine. Otprilike 900.000 umirovljenika s niskim mirovima, i to do 2600 kuna ostaje zaštićeneno i za njih bi doprinos trebala plaćati država.

Umirovljenici s mirovinama od 2600 kuna - što je 50 posto prosječne sadašanje plaće u Hrvatskoj - do 5200 kuna morali bi plaćati doprinos od dva ili tri posto.

Umirovljenici koji primaju 5200 kuna mirovine i više od toga, plaćali bi zdravstveni doprinos četiri do pet posto, naravno prihvati li se prijedlog reforme.

Eventualnih uplatitelja zdravstvenog doprinosa može biti tek oko 200.000 umirovljenika.

Cijena dopunskog osiguranja je danas za sve umirovljenike 50 kuna, bez obzira na visinu mirovine. Za veliku većinu umirovljenika cijena će ostati 50 kuna, ali će, prema prijedlogu, dopunsko biti skuplje za oko 20.000 umirovljenika koji primaju mirovinu 5200 kuna i više - i to najviše 80 kuna.

Obveza je državnoga proračuna da plaća dopunsko osiguranje za oko 355.000 umirovljenika, koji su i danas oslobođeni bilo kakvih plaćanja.


Javite nam

Poštovani čitatelji, recite kakvu zdravstvenu skrb želite! Naš telefon otvoren je radnim danima od 10 do 14 sati, a nakon toga krećemo tragom vaših pitanja

telefon: 01/6300-466

fax: 01/6300-675

e-mail: vl-zdravlje@vecernji.net

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije