Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolesni Il Comandant sam priznao da neće doživjeti drugi Obamin mandat

Umire kubanski diktator Fidel Castro

07.02.2009.
u 17:52

Fidel Castro umire!” “Odbrojani su dani bivšem kubanskom predsjedniku!” “Havana je spremna za najveći sprovod u povijesti.” “Odlazi posljednji komunistički tiranin.” To su samo neki od zvučnih naslova koji se pojavljuju od Nove godine u zapadnim medijima kojima se najavljuje brza smrt osamdeset dvogodišnjeg Fidela Castra, po mnogima jedinstvenoga komunističkog lidera, a po drugima diktatora koji koči gospodarski i politički razvoj siromašne Kube.

Istinu o zdravstvenom stanju “oca kubanske revolucije” teško je saznati jer ni njegov brat Raul, koji je u srpnju 2006. godine, tvrdilo se, “privremeno” naslijedio Fidela, ali ni drugi državni dužnosnici i diplomati ne žele ili ne smiju o toj temi govoriti ni novinarima ni u javnosti. Provjereni krug ljudi upoznat je s tajnim medicinskim skloništem u kojem se u blizini glavnoga kubanskoga grada Havane smjestio bolesni Fidel, a opravdano se vjeruje da destinaciju često mijenja zbog sigurnosnih razloga.

Ni predstavnici kubanske diplomacije pri UN-u u New Yorku ne odgovaraju na pitanja o zdravlju Il Comandanta, kako nazivaju Fidela Castra. Uz ljubazni smiješak potvrđuju da je živ i zdrav i da redovito prati sva svjetska događanja, a posebno promjene u Americi nakon dolaska prvog crnog predsjednika u Bijelu kuću. Fidel je komentirao da mu se Barack Obama “čini dobrim čovjekom”, a takav kompliment nije udijelio nijednom američkom predsjedniku u 47 godina dugoj službenoj vladavini Kubom.

Amerikanci sve znaju
Prije desetak dana, netom nakon Obamine inauguracije, kubanski je stalni predstavnik na East Riveru hitno otputovao na konzultacije u Ministarstvo vanjskih poslova u Havanu pa su mnogi u UN-u to protumačili kao znak da se dogovaraju nove smjernice u odnosima komunističke Kube i demokratskog predsjednika u Washingtonu. Unatoč činjenici da je Fidel Castro prije dvije godine preživio teške operacije i da se nakon toga na televiziji pojavljuje samo u kratkim snimkama ili u novinama s fotografijama tijekom posjeta prijateljskih lidera, poput venezuelskog Chaveza ili bolivijskog Moralesa, te nedavno u društvu argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner, dobro obaviješteni izvori tvrde da mu mentalna vitalnost nije narušena, te i dalje preko pet godina mlađeg brata Raula upravlja Kubom.

Fidelovo zdravstveno stanje najviše na svijetu zanima Amerikance i oni vjerojatno imaju u detalje točne informacije, te su spremni za “razdoblje nakon Castra”. Iako je s Kube u Bijelu kuću prije nekoliko dana stigla Fidelova poruka Obami da teritorijalno njegovoj zemlji vrati zaljev Guantanamo s kojeg novi predsjednik povlači zloglasni zatvor za teroriste, u Washingtonu mudro šute.

Predizborne najave da će Barack Obama predložiti susret s Fidelom kako bi se otoplili politički odnosi između Amerike i Kube, te po mogućnosti ukinuo gospodarski embargo nametnut još 1960, više nitko ne spominje. Politički analitičari vjeruju da će nova američka administracija pričekati prirodni odlazak Fidela Castra, te uz pomoć kubanske dijaspore u Americi okrenuti novu stranicu u odnosima i pokušati pomoći izoliranim i siromašnim građanima.

S takvim se scenarijem potvrđuje da Washingtonu trenutačno nije glavno pitanje kakvog je zdravlja ostarjeli kubanski vođa, nego što će se događati nakon njegove smrti. Nitko ozbiljan ne želi povjerovati u kubanske najave da će nakon “Castra opet biti Castro”, što u prijevodu znači da se nastavlja kubanska revolucija, odnosno “izgradnja komunističkog sustava”. “Da, dogodit će se promjene, jer mi idemo prema još boljem socijalizmu, demokratičnijem”, poručio je Raul Castro nakon prošlotjednog posjeta Moskvi i Putinu od kojeg očekuje gospodarske poticaje. George Bush osnovao je 2003. Komisiju za pomoć slobodnoj Kubi. Najavili su da će nakon Fidelove smrti s osamdeset milijuna dolara financirati kubansku oporbu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije