Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
već prima čestitke

Tko je ultrakonzervativac Raisi koji će postati novi iranski predsjednik

Presidential candidate Ebrahim Raisi casts his vote during presidential elections at a polling station in Tehran,
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.06.2021.
u 16:59

Predsjednica Iranskog nacionalnog vijeća otpora sa sjedištem u Parizu, Marjam Radžavi, poručila je da je Ibrahim Raisi pristaša pokolja iz 1988. i da je on izbor velikog ajatolaha Hameneija koji želi očuvati režim.

Ultrakonzervativni sudac Ibrahim Raisi pobijedio je u prvom krugu sa 61,95 posto glasova na predsjedničkim izborima u Iranu što je dio svjetskih čelnika u subotu pozdravio, dio osudio, a organizacija za ljudska prava pozvala je na istragu njegovih zločina.

Izlaznost je bila 48,8 posto, rekao je ministar unutarnjih poslova Addolfazl Rahmani Fazli, koji je u subotu, dan nakon izbora objavio konačne rezultate.

To je najslabiji odaziv na predsjedničkim izborima od stvaranja Islamske Republike 1979., dodao je ministar. 

Aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava koji treba predsjedničku dužnost preuzeti u kolovozu, vodit će zemlju koja je u teškoj gospodarskoj krizi zbog sankcija koje su Iranu nametnule Sjedinjene Države pošto se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018. iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i obnovio mu sankcije.

Iako je iz političkog krila snažnog antiameričkog raspoloženja, Raisi je u kampanji isticao da je prioritet sada postići ukidanje sankcija.

Njegov izbor prema tome ne bi trebao utjecati na pregovore koji se vode u Beču za spas iranskog nuklearnog sporazuma u koji bi se vratio SAD sada s predsjednikom Joeom Bidenom.

Pohvale, kritike. optužbe

Raisijevu su pobjedu u svijetu dočekali čestitkama i pohvalama s jedne, odnosno kritikama i optužbama s druge strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je ultrakonzervativnom iranskom sucu Ibrahimu Raisiju na pobjedi, a u Teheranu su njegovu pobjedu priznali protukandidati, prenose u subotu agencije. 

"Poštujemo izbor iranskog naroda. Spremni smo dosljedno jačati suradnju s Islamskom Republiokm u svim smjerovima kao što smo i činili s prethodnim predsjednicima", poručio je Putin.

Agencija Reuters prenosi da je Raisiju čestitao irački predsjednik Barham Salih. "U Iraku se radujemo jačati čvrste odnose s našim susjedom Iranom i njegovim narodom. 

Zabrinutost je izrazila glavna tajnica međunarodne organizacije za ljudska prava Agnes Callamard.

"Činjenica da je Ibrahim Raisi izabran za predsjednika umjesto da se protiv njega vodi istraga za zločine protiv čovječnosti, ubojstvo, prisilni nestanak i mučenje, tužan je podsjetnik da u Iranu zločini prolaze bez ikakve kazne", ističe Amnesty u priopćenju.

Hazem Kasim, glasnogovornik palestinskog radikalnog pokreta Hamas koji je na vlasti u Gazi čestitao je Iranu na "uspjehu u demokratskom procesu" istaknuvši da je "Iran uvijek bio temeljni i istinski pristaša zagovornik palestinskog pitanja i palestinskog otpora".

"Iranski narod ponovno je potvrdio da je predan revoluciji koju provodi njegov režim", čestitao je Jusef al-Hasaina, lider pokreta Islamski džihad iz Gaze.

Raisiju su  čestitali čvrsti iranski saveznici: sirijski predsjednik Bašar al-Asad i vođa šijitskog libanonskog pokreta Hezbollah Sajid Hasan Nasralah.

Iranska oporba koja je iz inozemstva pozivala na bojkot izbora pošto je izborno povjerenstvo isključilo iz utrke oporbene vodeće kandidate, ističe da je budući predsjednik čovjek koji je progonio drugačije misleće.

Predsjednica Iranskog nacionalnog vijeća otpora sa sjedištem u Parizu, Marjam Radžavi, poručila je da je Ibrahim Raisi pristaša pokolja iz 1988. i da je on izbor velikog ajatolaha Hameneija koji želi očuvati režim.

"Oslabljen, pogođen krizama i neminovnim pobunama, Hamenei je uklonio sve protivnike kako bi instalirao Raisija za predsjednika, jednog  od najbrutalnijih zločinaca protiv čovječnosti od Drugog svjetskog ata", rekla je.

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sisavac
17:18 19.06.2021.

Nakon 500.000 ubijenih u iraku i afganistanu, mislim da zapad ne bi smio nikog više optuživati zbog navodnih zločina. Nakon abu graiba, guantanama, halo, kako nekog nije sram uopće spominjati druge... Iranci su birali one koje im je zapad ponudio... Svojim sankcijama na životu održavaju baš ovakve struje.

ST
Stipan
12:07 20.06.2021.

Sotona

PA
Pasdaran
20:31 19.06.2021.

Radžavi je liderka terorista MEK-a, marksističkog kulta koji je 80-ih ubio više civila od ISIL-a, stao na stranu Sadama tokom agresije na Iran i sudjelovao u genocidu nad Kurdima. Sama se proslavila izjavom da "Kurde treba gaziti tenkovima, a streljivo čuvati za iranske vojnike". Zadnjeg mjeseca rata, paralelno s iračkim kemijskim napadima na jugu, MEK pokreće veliku ofenzivu na sjeveru, upada u klopku te biva potpuno razbijen u uskoj dolini. Imali su oko 5000 mrtvih, preostali su pohvatani i osuđeni. Tako nastaje srceparajuća priča o Raisijevom kršenju ljudskih, terorističkih i genocidaških prava. Ostaci MEK-a danas su showmani za američki, saudijski i izraelski režim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije