Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ploveći stroj

Uljanikovci isporučili brod jaružalo luksemburškoj kompaniji

uljanik
Duško Marušić
26.05.2010.
u 16:52

Na svijetu postoji samo pet brodova jaružala, a Uljanikov je napredniji i tehnički složeniji. Služi za kopanje i istodobno usisavanje pijeska s morskoga dna na dubini većoj od 36 metara.

U Uljanikovu brodogradilištu jučer je isporučen prvi od četiri ugovorena broda jaružala na vlastiti pogon. Brod je isporučen luksemburškoj kompaniji Dredging and Maritime Management S. A. Luxemburg. Isporukom ovog broda, koji je zapravo veliki ploveći stroj, Uljanik se svrstao među malobrojne na svijetu koji grade takve brodove.

Na svijetu postoji samo pet brodova jaružala, a Uljanikov je napredniji i tehnički složeniji. Služi za kopanje i istodobno usisavanje pijeska s morskoga dna na dubini većoj od 36 metara. Uljanikovci imaju ugovor za gradnju četiri takva broda, što je velik uspjeh jer nema podataka da je neko brodogradilište gradilo više od dva jaružala. Nosivost broda je 2200 tona, a ima snagu od 21 MW, što je dovoljno za opskrbu električnom energijom jednoga grada od 25.000 stanovnika. Na brodu je kopač težak 1200 tona, brod ima i automatiziranu strojarnicu predviđenu za upravljanje bez nadzora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije