Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak prema smirivanju stanja

Ukrajina pristala na izbore u okupiranom Donbasu

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.10.2019.
u 06:00

Novi ukrajinski predsjednik kao jedan od glavnih ciljeva postavio si je okončanje sukoba na istoku zemlje

Četiri godine nakon postizanja dogovora u Minsku, Ukrajina je napokon potpisala sporazum s proruskim separatistima iz Donjecka te dogovorila održavanje lokalnih izbora koji će biti održani na ukrajinskom teritoriju pod kontrolom separatista.

Sporazum je također potpisan u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, a supotpisnici su i Rusija te nekoliko zemalja Europske unije.

Održavanje lokalnih izbora na istoku zemlje nešto je čemu se vlast u Kijevu protivila dugi niz godina, no dolaskom Volodimira Zelenskog za predsjednika Ukrajine prilično je jasna njegova odlučnost da se napokon zaustavi sukob koji je od studenog 2013. odnio više od 13 tisuća života.

Novim sporazumom nisu zadovoljni ukrajinski nacionalisti i predstavnici desnice koji su jučer održali veliki prosvjedni skup na središnjem kijevskom trgu Majdanu.

S druge strane, sam ukrajinski predsjednik Zelenski tvrdi kako je dogovor o izborima sklopljen bez ikakvih prisila i pritisaka. Uostalom, jedan od njegovih uvjeta bilo je povlačenje svih vojski sa separatističkog područja tijekom kampanje i samih izbora.

– Neće biti nikakvih izbora pred puščanim cijevima, na području istočne Ukrajine ne smije biti nikakvih vojnih postrojbi – prokomentirao je Zelenski, bivši komičar koji je danas čelnik Ukrajine.

Komentara 23

TO
Toni66
10:41 03.10.2019.

Ukrajina pristala na izbore u okupiranom Donbasu... Jeste kad čuli ovo slobodni izbori na osvojenome Kosovu od strane Amerike i Nato snaga u njihiovom domovinskom ratu i pobjedom nad Srbijom ,,, Samo sa jednim gubitkom nevidlivog zrakoplova za sve druge..druge.. Eto tako se piše kad se želi biti totalno iskren . Ukrajina pristala na izbore u okupiranom Donbasu..od koga "okupirano"...

MP
miroslav.petkovic.7564
09:25 03.10.2019.

Nesretni Ukrainci usto ih uvali zapad! Zavadili ih sa Rusijom. Ukraina je bila jedna od najrazvujeniji republika bivseg SSSR .. Poslije raspada nista nisu napravili iselilo ih se blizu osam miliona.Zbacili legalnu vlast nato ih navukli i obecali blagostanje..A ovoo sumogli davno jer Rusa zivi deset mil tamo.

DU
Deleted user
08:23 03.10.2019.

Ovo je veliki korak ka miru u Ukraini, dobili su Zenskog, normalnog predsjednila. S Druge strane Tramp radi otvoreno i iskreno. Razotkrivanjem Bidenovog manifetluka sve postaje jasnije, njima nije odgovarao mir u Ukrajini jer su se Bidenov sin i jošš mnogi , bogatili na bijedi i jadu Ukrajinskog naroda. Skidam kapu Tampu i Zelenskom, no sad moraju biti oprezni sa Rusima, iako će u Dombasu, Putin, vjerojatno odigrati u korist Ukrajine, ali Krim je završena prića. Iako je prevrat u Ukraini(kako ga rusi zovu) stalno kritiziran u Rusiji i vjerojato (tako pišu sada njihovi mediji, vodio ga je Biden ) je Rusima gurnuo Krim u krilo na najbolji mogući način. Jasno kao dan, tko drži Krim drži i Crno more i točkica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije