Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji akcije

Ukradenu Cezanneovu sliku naručitelj krađe nikad nije preuzeo

\'cezanne_nnn_kul_120412\'
14.04.2012.
u 12:55

Nakon neuspjeha u prodaji kradljivci su sliku planirali prodati jednoj osobi iz Srbije koja je platila 2,8 milijuna od dogovorenih 3,5 milijuna eura

BEOGRAD - Beogradske Večernje novosti donose detalje akcije srpske policije i tužiteljstva za organizirani kriminal u kojoj je pronađena slika Paula Cezannea \"Dječak u crvenom prsluku\" koju su srpski kradljivci ukrali prije četiri godine u jednom švicarskom muzeju.

Tužiteljstvo je izdalo nalog za pokretanje istraga protiv Bobe Nedeljkovskog, Gorana Radojevića, Draška Mladenovića i Ivana Pekovića koji su uhićeni u noći na četvrtak, a Miljko Radisavljević, tužitelj i šef akcije, rekao je Novostima kako im se na teret stavljaju kaznena djela udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i razbojništvo. Kao organizatori skupine označeni su Peković i Nedeljkovski, ostala dvojica su osumnjičeni kao članovi skupine.

Na prvom saslušanju sva četvorica su se branila šutnjom i, barem za sada, ne žele otkriti tko je osoba koja je naručila Cezanneovu sliku i nakon saslušanja određen im je pritvor do mjesec dana. Prema neslužbenim informacijama do kojih su došle Novosti, tijekom dosadašnje istrage utvrđeno je da je osoba koja je bila zainteresirana za \"Dječaka u crvenom prsluku\" dala sve potrebne podatke gdje se slika nalazi, kakvo je osiguranje i bila je dogovorena krađa samo Cezanneove slike, ali su kradljivci usput odnijeli još tri slike, Edgara Degasa, Vincenta van Gogha i Cloda Moneta.

Ove tri slike su uz novčanu naknadu ubrzo vraćene, dok se Cezanneovoj slici sve donedavno gubio svaki trag. Utvrđeno je da naručitelj, iz zasad nepoznatih razloga, nikada nije preuzeo sliku i kradljivci su se primirili do kraja 2009. kada su počeli nuditi sliku. U dvogodišnjoj istrazi srpska policija i tužiteljstvo u suradnji s kolegama iz Švicarske, ali i drugih europskih zemalja, utvrdila je kako je krađu počinio Mladenović s još nekoliko zasad nepoznatih osoba. Nakon neuspješne prodaje slike osobi koja ju je naručila i koja je još uvijek nepoznata srpskoj policiji, kradljivci su je planirali prodati jednoj osobi iz Srbije koja je platila 2,8 milijuna od dogovorenih 3,5 milijuna eura. policija ne želi objaviti ime te osobe kako ne bi ugrozili daljnji tijek istrage. Novac je pronađen u stanovima Pekovića i Nedeljkovskog,a bio je skriven između ostalog i u mikrovalnoj pećnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije