Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
85% financirao EU

'Ukleta' zgrada na Kajzerici vrijedna stotine milijuna kuna i dalje nema stanara

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
07.08.2020.
u 11:00

Sredstvima EU bilo je pokriveno 85 posto ugovorenih troškova gradnje koju je još u proljeće 2014. započela Zagrebgradnja na zemljištu koje je za ovaj projekt darovao Grad Zagreb

Zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL na Kajzerici pokraj Velesajma, koju su Zagrepčani nazvali “Metalik-zgrada”, nakon šest godina gradnje konačno je dovršena, no čini se da i dalje ostaje “ukleta” nekretnina.

SEECEL je, naime, lani prestao s radom, a novi korisnik, kojeg je Ministarstvo gospodarstva trebalo osnovati do kraja 2019., još uvijek nije službeno registriran, piše Poslovni dnevnik.

Prije godinu dana, kad se rasplitalo klupko odnosa s bivšim graditeljem i ugovaranje radova na dovršetku zgrade s novim izvođačem, tadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je osnivanje Centra za razvoj novih tehnologija i prenamjenu poslovnog kompleksa čiju je izgradnju Hrvatska ispregovarala s glavnim financijerom, Europskom komisijom. Sredstvima EU bilo je pokriveno 85 posto ugovorenih troškova gradnje, koju je još u proljeće 2014. započela Zagrebgradnja na zemljištu koje je za ovaj projekt darovao Grad Zagreb.

19.12.2017., Zagreb - Gradiliste zgrade regionalnog centra za razvoj poduzetnickih kompetencija za zemlje jugoistocne Europe. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U prvoj fazi izgrađenosti, do koje je zgrada bila predana Strabagu, investirano je bilo ukupno 106 milijuna kuna, dok je angažman austrijskog građevinara lani u kolovozu zaključen ugovorom na 70 milijuna kuna. Završetak radova na objektu koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih metara prema ugovoru planiran je za travanj, a kako i prolaznici mogu vidjeti, objekt je završen, postavljene su nadzorne kamere, uređen je i eksterijer.

Prema dostupnim neslužbenim informacijama, u rujnu bi kompleks trebao biti konačno pregledan i obavljen postupak ishođenja uporabne dozvole. Što je, međutim, s daljnjim planovima i korištenjem ove impozantne zgrade, pitali smo još prije deset dana u nadležnom ministarstvu koje je u međuvremenu postalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te dobilo novog ministra Tomislava Ćorića, međutim služenog odgovora nema.

Zgrada na Kajzerici bila je najprije prezentirana kao prvi projekt u Hrvatskoj sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdoblje 2014. – 2020. u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić prilikom zaključenja ugovora sa Strabagom lani je najavio kako će novi kompleks biti mjesto na kojemu će hrvatski poduzetnici imati aktivnu podršku za pokretanje posla, za traženje izvora financiranja na nacionalnom i međunarodnom tržištu, ali i stjecanje novih znanja, a posebice će im Centar biti na dispoziciji kao oslonac u razvoju novih digitalnih alata, ključnih za konkurentno poslovanja u današnjem poslovnom svijetu.

Ključne riječi

Komentara 6

LI
Linomedo
13:33 07.08.2020.

Godinama se pitam za što će to služiti. Tako nešto ružno ne viđa se često. Eventualno spada u industrijsku zonu, nikako među stambene objekte, ali obzirom kakvi "stručnjaci" vode grad, ništa čudno.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:30 07.08.2020.

U vrijeme region-orgijanja tu su htjeli da bude nekakav region centar za sastanke. Kako je shvaćeno da ništa od regiona, tako je i ovo postalo besmisleno. Možda sada Pupovčeva vlada nešto napravi.

DU
Deleted user
11:46 07.08.2020.

Koga briga, lova se uzela! Idemo dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije