Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sud

Ukinuto rješenje o istražnom zatvoru Riječanke koja je kćer utopila u kadi

zrinka babić
Goran Kovačić/Pixsell
16.12.2014.
u 11:13

Vijeće sudaca Ustavnog suda zaključilo je da su riječki Županijski i Vrhovni sud bili dužni iznijeti mjerodavne i dostatne razloge zbog čega je mjera istražnog zatvora i dalje nužna radi neometanog odvijanja postupka

Ustavni sud prihvatio je tužbu 35-godišnje Riječanke Zrnika Babić (35) i njene braniteljice Katje Jajaš i ukinuo rješnje Vrhovnog suda prema kojemu optužena Babić i dalje treba biti u istražnome zatvoru. Slučaj je vraćen Vrhovnom sudu na ponovni postupak. Riječanki, koja je u pritvoru od studenog 2013., sudi se zbog zbog teškog ubojstva dvogodišnje kćerkice koncem listopada 2013. godine u stanu u Cavtatskoj ulici na Truniću.

Zrinku B. terete da je dvoipolgodišnju kćer otrovala antipsihoticima i potom je utopila u kadi u stanu roditelja. Ustavni sud je zaključio da je spornim rješenjem Vrhovnog suda Zrinki Babić povrijeđeno ustavno i konvencijsko pravo na slobodu, zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naime, prema rješenju Vrhovnog suda od 3. listopada odbijena je žalba Zrinke Babić i njene odvjetnice na odluku kojom joj je riječki Županijski sud produžio pritvor pozivajući se na točku prema kojoj je pritvor nužan radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje okrivljenom prijeti dugotrajni zatvor i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške. Vijeće sudaca Ustavnog suda zaključilo je da su riječki Županijski i Vrhovni sud bili dužni iznijeti mjerodavne i dostatne razloge zbog čega je mjera istražnog zatvora i dalje nužna radi neometanog odvijanja postupka.

>> Bivši suprug oči u oči sa ženom koja je ubila kćer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije