Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANRASPRAVNO VIJEĆE PRIHVATILO ŽALBU USKOK-a

Sudac istrage mora ponovo odlučivati o istražnom zatvoru za Mamiće, Kvesić na slobodi

Foto: Pixsell/PIXSELL
1/16
21.06.2021.
u 14:26

Inače, određivanje istražnog zatvora Mamićima preduvjet je da Hrvatska traži njihovo izručenje

Dvojica su u bijegu, no hoće li u bijegu i ostati, odlučivat će se ponovo. Dvojica su u Remetincu i tamo će ostati neko vrijeme. Dvojica se brane sa slobode. Najnoviji je to rasplet afere oko podmićivanja osječkih sudaca, nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda razmatralo žalbe na odluku suca istrage o (ne)određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću i ostalima osumnjičenicima.

Prije desetak dana sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je zahtjev USKOK-a za pritvaranjem braće Mamić i osječkog suca Darka Krušlina,  dok je istražni zatvor određen sucima Anti Kvesiću i Zvonku Vekiću te poduzetniku Dragi Tadiću. Na takvu odluku su se, kako na što, žalili i USKOK i obrane, dok se Kvesić nije žalio. Izvanraspravno vijeće je prihvatilo žalbu USKOK-a vezano za braću Mamić dok su ostale žalbe odbijene. U prijevodu to znači da će se sudac istrage o istražnom zatvoru za braću Mamić odlučivati ponovo, da sudac Krušlin ostaje na slobodi, da su sudac Vekić i Tadić do daljnjeg u Remetincu, dok će sudac Kvesić, iako mu je odluka o istražnom zatvoru potvrđena, biti pušten da se brani sa slobode. Njemu je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a ta je opasnost uklonjena jer je u međuvremenu udaljen s dužnosti, pa su prestale zakonske osnove za njegov boravak u Remetincu.

Naime, na  Županijski sud u Osijeku u petak je pred kraj radnog vremena stigla obavijest sa suda u Zagrebu da je rješenje o  određivanju istražnog zatvora protiv suca Ante Kvesića postalo pravomoćno. Predsjednik osječkog suda Zvonko Vrban istog je popodneva donio rješenje o udaljenju Ante Kvesića od obnašanja sudačke dužnosti. Ta je odluka, pak, stupila na snagu u subotu, pa je Kvesić trebao biti pušten iz Remetinca  i u daljnjem tijeku postupka će se kao  i sudac Krušlin braniti sa slobode.

No najzanimljiviji dio odluke izvanraspravnog vijeća ipak se odnosi na braću Mamić, koja su spas od hrvatskog  pravosuđa potražili u rezervnoj domovini. USKOK je tražio da se njima dvojici odredi istražni zatvor, čemu se obrana protivila, smatrajući da ne može istovremeno egzistirati više istražnih zatvora. Zdravku Mamiću istražni zatvor je određen jer je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora te za aferu Dinamo 2 jer je u bijegu. I za njim i za njegovim bratom je raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog, pa je obrana smatrala da se ne može odrediti novi istražni zatvor dok stari egzistira. USKOK se pak u svojoj argumentaciji pozivao na odluku Vrhovnog suda prema kojoj  može egzistirati istovremeno više istražnih zatvora ako su okrivljenici nedostupni, što  je ovdje slučaj. Ta je argumentacija bila očito dovoljno dobra izvanraspravnom vijeću, koje je sucu istrage na  ponovno odlučivanje vratilo odluku o braći Mamić, a ta bi se odluka treba donijeti do kraja tjedna.

Inače, određivanje istražnog zatvora Mamićima preduvjet je da Hrvatska traži njihovo izručenje. BiH je Zdravka Mamića odbila ranije izručiti uz obrazloženje da  djela za koja se tereti u aferi Dinamo 2 nije kazneno djelo u BiH. Međutim, Mamić se sada tereti za davanje mita, što je kazneno djelo i po BiH zakonima. Osim toga djela za koja se tereti počinjena su nakon 2014., kada je potpisan sporazum između Hrvatske i BiH o međusobnom izručenju vlastitih građana.  No hoće li uistinu biti izručen, ovisit će o tome kakva će biti ponovljena odluka suca istrage. Ako mu istražni zatvor bude određen, pokrenut će se procedura za njegovo izručenje, a na koncu te procedure o izručenju će, ako ga bude, odlučiti ministar pravde BiH.

21.06.2021., Zagreb - Osjecki sudac Ante Kvesic, kojeg je Zdravko Mamic optuzio za korupciju, izlazi iz pritvora u Remetincu. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

 

Komentara 20

Avatar southman
southman
11:22 21.06.2021.

Soli na rep.

GR
gravitacija
16:40 21.06.2021.

Sudac istrage trebao bi biti pod stegovnim postupkom zbog propusta.

AL
alzamalo
12:33 21.06.2021.

Veliki "trn u oku" .. nekom je jako bitan Mamic, a lopovi i koljaci svake vrste nam se setkaju po drzavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije