Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALO POLA HARAČA

Ukinut harač za 950.000 ljudi, HDZ se sprema za izvanredne izbore?

vlada, kosor
Davor Višnjić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
11.03.2010.
u 13:08

Ukidanje najniže stope otvara vrata rebalansu 
i pomaže HDZ-u u pripremama za kampanju.

Od 1. srpnja Vlada ukida nižu stopu kriznog poreza, izvijestila je na početku današnje sjednice premijerka Jadranka Kosor. Nakon 1. kolovoza, prvi će put neto plaće bez umanjenja od dva posto primiti zaposlenici s primanjima većima od 3000 i manjima od 6000 kuna. Prema podacima iz ljeta prošle godine, kada je krizni porez stupio na snagu, posebnog poreza bit će oslobođeno oko 700 tisuća radnika i oko 250 tisuća umirovljenika. Njihov je osobni doprinos izlasku iz krize iznosio od 60 do najviše 120 kuna svaki mjesec.

Porez od četiri posto koji se obračunava na neto plaću, s druge strane, ostaje onima koji primaju plaću, honorar ili mirovinu veću od 6000 kuna. Riječ je o nekoliko desetaka tisuća umirovljenika i nešto više od 300 tisuća zaposlenika koji mjesečno za spas od krize izdvajaju 240 kuna.

>>Kosor: Skandalozne Milanovićeve izjave, SDP: Ukinite cijeli harač

>>Komentar Gojka Drljače: Dva koraka natrag, pa pola koraka naprijed

Povećanje potrošnje

Za ovu godinu prihod od kriznog poreza planiran je u iznosu od 2,22 milijarde kuna, a procjena je da će ranijim ukidanjem niže stope proračun ostati bez oko 400 milijuna kuna.

Premijerka je izrazila nadu da će ukidanje jedne stope tzv. kriznog poreza povećati potrošnju te je zahvalila građanima "na razumijevanju" u vrijeme kada je Vlada donosila poseban zakon kojim će se, prema planu, do kraja godine oporezovati neto plaće i mirovine preko 6000 kuna i kojima su zamrznute sve mirovine.

– Vjerujem da će to biti onaj tračak optimizma koji nam je potreban, za koji imamo razloga – kazala je Kosor te ponovila kako će "Vlada dosljedno provoditi sve svoje odluke i svoj program". Istaknula je mjere za spas gospodarstva koje su poduzete, "mjere o kojima se u javnosti nerado govori, a trebalo bi".

>>Ekonomisti o Vladinim mjerama: Potrošnja neće rasti, ali zato 
hoće rad na crno

>>Na Ustavnom sudu ne strahuju od novih tužbi

Djelomično ukidanje kriznog poreza izvrstan je povod za rebalans proračuna. Iako na rebalans pozivaju i stručnjaci i oporba, potiho čak i dio vladajuće koalicije, u vrhu Vlade tomu dosad nisu bili skloni, ističući kako su državne financije pod kontrolom.

U svakom slučaju, nakon što se realizira danas najavljeno, do kraja godine, doznajemo, više neće biti diranja u porezni sustav: stope PDV-a, dakle, ostaju po starom – barem do kraja godine.

Ukidanje poreza novi je moment koji otvara vrata rebalansa, a da nitko ne posumnja u stabilnost državnih financija. Formalni bi razlog, dakle, bio svjesno i kontrolirano smanjenje proračunskih prihoda, a ne prazna blagajna i prijetnje grčkim i inim scenarijima.

Nadalje, iz vladajuće koalicije još je jednom potvrđeno kako se HDZ sve ozbiljnije priprema na prijevremene izbore.

– I sam način na koji je dobra vijest objavljena daje naslutiti da se nešto događa. Jadranka Kosor objavila je, ali nitko od ministara ili potpredsjednika na tu temu nije rekao niti riječ. Dobre vijesti rezervirane su za premijerku. To će joj dodatno popraviti rejting i onda će na tim temeljima u središnjici HDZ-a biti osmišljavana visokopersonalizirana predizborna kampanja s Jadrankom Kosor u glavnoj ulozi – komentira izvor blizak Vladi.

Kontrolirani rez prihoda

Zanimljivo, ukidanje niže stope u potpunosti se poklapa s najavom iz rujna 2009. godine, kada je premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević najavio da će ta stopa opstati do 30. lipnja. Zbog toga se nagađa kako se s "ranijim" ukidanjem niže stope računalo od samog početka, ali da to nije objavljeno kako bi Vlada pokupila pokoji bod od građana dok najavljuje žestoke rezove.

Komentara 309

MM
Mladen Miletić
19:46 11.03.2010.

Podmukla lažna naslovna izjava manipulatorskog karaktera Ukinut harač, nije istina da je ukinit, nego če biti djelomično za sao dio pućanstva Hrvata obustavljen...

OB
-obrisani-
08:25 12.03.2010.

Baca45 ima jos \"postignuca\": POKLONILA je Hrvatski teritorij Slovencima. Uvela Hrvatsku u Balkanske integracije.

OB
-obrisani-
16:10 11.03.2010.

nogalo...si ti PIPPALO...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije