Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera agram

Ukinite zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti

26.06.2014., Zagreb - Gradonacelnik grada Zagreba, Milan Bandic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.02.2015.
u 15:45

Bandić je iz Remetinca pušten uz jamstvo od 15 milijuna kuna, a zbog mjera opreza njegovi su branitelji podnijeli i ustavnu tužbu

Odvjetnici Milana Bandića zatražili su od zagrebačkog Županijskog suda da preispita i ukine mjere opreza koje su Bandiću izrečene u aferi Agram. Kao što je poznato, nakon što je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna pušten da se brani sa slobode, Bandiću su, kao jedan od uvjeta jamstva, izrečene i mjere opreza zabrane komuniciranja sa 178 svjedoka čije je ispitivanje USKOK predložio, a zabranjeno mu je i obavljanje gradonačelničke dužnosti. Izrečene mjere opreza mogu vrijediti dok za to postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude.

Iako se zapravo od trenutka kada su mu mjere opreza izrečene gotovo ništa nije promijenilo, svi predloženi svjedoci nisu ispitani, a Bandiću su jamčevina i mjere opreza zamijenile istražni zatvor određen i zbog mogućeg ponavljanja djela, za što bi, prema USKOK-u, postajala opasnost da on i dalje obnaša dužnost gradonačelnika – nije baš najjasnije na čemu Bandićeva obrana temelji zahtjev za preispitivanje i ukidanje mjera opreza. Tim više što su Bandićevi odvjetnici podnijeli i ustavnu tužbu u kojoj traže da se preispita odluka o zabrani obnašanja gradonačelničke dužnosti. O toj tužbi, koliko je poznato, Ustavni sud još nije odlučio, a u tužbi su Bandićevi branitelji naveli da zabrana obnašanja gradonačelničke dužnosti nema smisla jer su ga izabrali građani na neposrednim izborima. S obzirom na to da je upravo Ustavni sud odlukom u slučaju bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel na neki način "natjerao" zagrebački Županijski sud da donese odluku prema kojoj Bandić može biti na slobodi uz jamstvo i mjere opreza, pa i zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti, bit će zanimljivo vidjeti što će sada odlučiti.

Inače, neslužbeno se može čuti da je najnoviji manevar Bandićeve obrane zapravo priprema za nastavak njegove pomalo zamrle političke karijere. Konkretnije, špekulira se da će Bandić na ovaj ili onaj način pokušati isprovocirati nove izbore u Zagrebu, a sve kako bi se riješio nekih ljudi koji mu ne odgovaraju. Bilo kako bilo, o zahtjevu Bandićeve obrane odlučivat će se idući tjedan.

>> Zagreb će i bez Bandića opet poslovati s Pripuzom. Gdje je sada klijentelizam

>> Bandić Lovriću: To što Željka Markić zna o politici ja sam odavno zaboravio

Komentara 11

DU
Deleted user
16:59 25.02.2015.

Neka prvo sud i pravosuđe kažu svoje a tek onda se može razmišljati da li je ili nije za mjesto gradonačelnika. Ili je to možda zato da mu se omogući da "na brzaka" zaradi one miliune koji su dani kao njegovo jamstvo?

DZ
dz80
17:23 25.02.2015.

svi kradu i zgrču sebi...osiguravaju se za idućih sto godina a on je stekao vrlo malo s obzirom na poziciju....pogledajte samo hdz-ovce koliko imaju i mnoge druge....razmecu se nasim novcima a gradonacelnik je s nasim novcima uredio nas grad i samo ga se proziva....uzas...drugi nasim novcima kupuju satove i slike i nekretnine a on je uredio bundek...napravio hrpu skola i drugo...svaka cast njemu

ZE
zeks1
18:55 25.02.2015.

lopova u zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije