Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E-zdravstvo

Ukidanje papirnatih recepata počinje 2. siječnja

lijekovi
Arhiva VL
30.12.2010.
u 21:00

Na tiskanicu recepta i dalje će se propisivati desetak lijekova koji spadaju u skupinu opojnih droga i psihotropnih tvari

Nakon faze testiranja, u sklopu projekta informatizacije zdravstvenoga sustava, stanovnici Ličko-senjske i Međimurske županije prvi su kod kojih će se ukinuti propisivanje lijekova na papirnati recept i potpuno prijeći na e-recept.

 U te dvije županije to će se dogoditi 2. siječnja, a 17. siječnja tiskanica se ukida u Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Slijede postupno i ostale županije, a posljednji se, 31. siječnja 2011., u projekt e-recepta uključuju Zagreb i Zagrebačka županija.

E-recept znači da, primjerice, kronični bolesnici koji imaju stalnu terapiju, a ne trebaju pregled, neće više morati k svome liječniku po recept već mogu telefonski obavijestiti liječnika da trebaju lijek, koji će podignuti izravno u ljekarni u kojoj god žele.

Papirnati recept ostaje u hitnoj medicini, kod kućnih posjeta, pri liječenju ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, za inozemne pacijente koji nisu osiguranici HZZO-a te u izvanrednim situacijama kao što su nestanak struje u ordinacijama ili u slučaju nemogućnosti uspostavljanja veze sa središnjim sustavom. Na papirnati recept i dalje će se propisivati desetak lijekova koji spadaju u skupinu opojnih droga i psihotropnih tvari.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
00:29 31.12.2010.

Naše zdravstvo prvo u EU uvodi e-recepte, zbilja smo bogata zemlja, no niko ne pita da li se novac mogao potrošiti npr. na otvaranje radnih mjesta?? Kako to da smo mi tu prvi?? koliko je to važno za nas, aa koliko za zemlje EU

OB
-obrisani-
00:33 31.12.2010.

Zašto su u svim županijam ujedinjeni Domovi zdravlja, osim u Ličko Senjskoj županiji ??? gospodine ministre to bi volio znati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije