Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrdi diplomatski izvor

Ukidaju sankcije: Iran ispunio obveze iz nuklearnog sporazuma!

IAEA
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2016.
u 21:50

Prema povijesnom sporazumu koji je Iran u lipnju prošle godine u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Teheran je pristao dramatično smanjiti svoj nuklearni sporazum u zamjenu za ukidanje sankcija.

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji potvrđuje da je Iran ispunio obveze iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama vjerojatno će biti objavljen u subotu, otvarajući put za ukidanje sankcija, izjavio je u petak diplomatski izvor.

Iranski i ostali dužnosnici ranije su očekivali da izvještaj bude objavljen u petak. "Dogovorene su gotovo sve pojedinosti", rekao je drugi diplomatski izvor u Beču. 
Iranski dužnosnici rekli su da će iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i šefica europske diplomacije Federica Mogherini u subotu ili nedjelju izdati priopćenje o "danu primjene" nuklearnog sporazuma i ukidanju sankcija.

Prema povijesnom sporazumu koji je Iran u lipnju prošle godine u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Teheran je pristao dramatično smanjiti svoj nuklearni sporazum u zamjenu za ukidanje sankcija.

Otada je Iran bitno smanjio broj centrifuga za obogaćivanje uranija, izvezao tone nisko obogaćenog uranija u Rusiju i uklonio jezgru nuklearnog reaktora Arak.

>> Iransko probno lansiranje rakete predstavlja kršenje zabrane UN-a

Komentara 9

Avatar navijač
navijač
09:38 16.01.2016.

Neprijatelj sam muslimanskog fundamentalizma ali moram reći da sam u ovom slučaju na strani Irana zato śto je njegov nuklearni program i opasnost , samo joś jedna. cionistička obmana kojoj je cilj da ponovo iskoristi američko oružje i krv zav za ostvarenje svog cilja NWO.

Avatar mason
mason
00:56 16.01.2016.

Odvezao u Rusiji da ih Rusi malo dorade pa kad budu 90% gotove eto njih natrag u Iran.A Iranci(ruski mudzaheduni) vec uspjesno razvijaju balisticke rakete koje mogu nositi nuklearne glave,zasto prave te koje mogu nositi nuklearne glave ,bas je teskoo skuziti.Tome je najvise kriv nesposobni Obama.

Avatar Sputnik.news
Sputnik.news
13:00 16.01.2016.

Jedino što je u ovom dobro je to da će zahvaljujući Iranu još više pasti cijena nafte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije