Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukida se povratna naknada

Mlijeko 50 lipa jeftinije, toliko se dobiva za boce do 31. 10.

mlijeko
Foto: Thinkstock
20.08.2015.
u 12:39

Iako pravilnik danas stupa na snagu, neki su trgovci već snizili cijene. U roku prilagodbe primat će se samo ambalaža sa znakom

Mlijeko i mliječni proizvodi na koje se plaćala povratna naknada za ambalažu od danas bi u svim trgovinama u Hrvatskoj trebali pojeftiniti za 50 lipa. Iako su se neki trgovci poput Spara na to odlučili još prije nekoliko dana nauštrb vlastite marže, razlog za pojeftinjenje daje im Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je na snagu stupio danas.

Ministar Mihael Zmajlović tvrdi kako će se njime prehrambena industrija rasteretiti za oko 30 milijuna kuna parafiskalnih nameta, no prehrambenjaci uzvraćaju kako će od toga jedini profitirati potrošači ako trgovci tih 50-ak lipa po artiklu ne odluče zadržati za sebe. Njima je, tvrde, to samo prolazna stavka. No, pokraj svakodnevnih akcija na kojima se litra mlijeka negdje prodaje već i za 3,59 kuna, a u malim kvartovskim trgovinama i za 8,50 kuna (u turističkoj sezoni i skuplje), pojeftinjenje, ako ga bude, primijetit će tek stalni kupci trgovaca. Osim u Sparu, sniženja su najavili i u Konzumu, Lidlu te Billi. I dok potrošači vjeruju kako će ukidanjem povratne ambalaže uštedjeti koju kunu, u Zelenoj akciji nisu zadovoljni. Smatraju kako će ono utjecati na građane da manje recikliraju. Zbog uvođenja povratne naknade u Hrvatskoj se reciklira čak 92% ambalažnog otpada, a sada bi, boje se, ambalaža od mlijeka i mliječnih proizvoda lako mogla završiti u okolišu.

U Ministarstvu zaštite okoliša tvrde pak kako je udio mliječne ambalaže zanemariv u odnosu na onu koja se i dalje prikuplja. Od prijavljenih 436,7 milijuna PET boca u 2014., od kojih je odvojeno skupljeno 392,6 milijuna komada, udio boca mlijeka i mliječnih proizvoda u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom iznosio je tek 11% te se njihovom odlukom, tvrde, ne ugrožavaju ciljevi vezani uz recikliranje. Pravilnikom je određen i rok prilagodbe po kojemu građani postojeću ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno onu koja ima znak povratne naknade, mogu vratiti do 31. listopada i za nju dobiti 50 lipa po boci.

>>S početkom srpnja stižu promjene kod povratnih naknada, evo što se mijenja

>>Od rujna bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

Komentara 5

TH
than
13:09 20.08.2015.

Jeftinije samo za one koji nisu vracali ambalazu. Za one koji su je vracali cijena je ista, jer su povratkom dobili nazad tih 50 lipa.

Avatar Hazl113
Hazl113
13:21 20.08.2015.

Sve je to lijepo i krasno, ali kuda da ja bacim te plastičnu boce bez naknade, kada nemam u krugu 300m konterjner za plastiku. Na žalost mislim da znate gdje ću je bacati.

NI
niks100
13:29 20.08.2015.

Taj potez dokazuje da ih nikad nije ni zanimala zastita okolisa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije