Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJNO PRAĆENJE

Ukida se popis stanovništva? Evo što država namjerava uvesti

Popisivanje stanovništva, Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
03.09.2019.
u 09:15

Što se tiče migracija, profesor Ivan Čipin je skeptičan oko poboljšanja njihovog praćenja.

Od prvog do sedmog srpnja 2021. godine će se provoditi četvrti popis stanovništva, vjerojatno i posljednji takve vrste. Naime, u sklopu europske integracije, države članice Europske unije će svake godine morati Eurostatu dostaviti broj stanovništva i strukturu kućanstava. To će mjeriti s centralnim registarima stanovništva i registarima zgrada, kuća i stanova.

“U tom procesu je prijeko potrebno napraviti pravni okvir te koristiti službene klasifikacije i jedinstven šifrarnik, kao i ažurirati sve nastale promjene na dnevnoj bazi. Ako se administrativni registri ne uspostave u dogledno vrijeme, DZS će imati puno izazova da bismo dostavili Eurostatu sveobuhvatne i pouzdane propisne podatke u godišnjoj periodici”, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za Jutarnji list.

Do sada nije bio slučaj da Državni zavod za statistiku ima pristup informacijama u MUP-u i drugim tijelima koja već imaju registre.

"Kada je u pitanju popis stanovništva centralno tijelo bi mogao biti MUP ili Ministarstvo uprave, glavni identifikacijski broj mogao bi biti OIB, a za registar zgrada i stanova bili zaduženi Ministarstvo graditeljstva i Državna geodetska uprava”, kazao je Ivan Čipin, izvanredni profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta, za Jutarnji.

Novi registari bi, objašnjava Brković, obuhvaćao sve, od članova kućanstva i njihovih podataka, do razmještaja sobe, što bi se trebalo ažurirati svakom renovacijom. Što se tiče migracija, profesor Čipin je skeptičan oko poboljšanja njihovog praćenja.

"Na žalost, ne vjerujem da će to pomoći u jačem rješavanju ažurnijeg praćenja migrantskih tokova, pogotovo emigracije, jer je tu problem odjavljivanja građana, što MUP bilježi s odgodom", rekao je Čipin za Jutarnji.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Komentara 30

PI
pop ivan tolj
09:42 03.09.2019.

kontrola svega i svačega osim kontrole granice vlastite države. Nadzireš vlastite građane i ne nadzireš tko ti ulazi u državu. Ovaj zakon služi političarima da imaju uvid što rade i kako žive Hrvati ali ne za Hrvate da vide kako se mjenja struktura stanovništva u Hrvatskoj. Od večernjaka očekujem brisanje komentara i blokadu.

DU
Deleted user
09:32 03.09.2019.

Opa, registar kuća i stanova s razmještajem prostorija i kvadraturom. Savršeno za porez na nekretnine.

DU
Deleted user
09:37 03.09.2019.

Pomalo se brisu nacionalne drzave što nije dobro jer će donijeti više kaosa i problema nego sada.Na djelu se Istanbulska i Marakeska rezolucija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije