Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O GRADNJI

Ukida se obveza članstva u komorama za voditelje gradilišta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.04.2019.
u 07:14

Vladin plan reformi iz 2018. predvidio je ukidanje obveznog članstva u komorama ili smanjenje komorskih doprinosa i u drugim resorima, a resor graditeljstva, kako je i planirano, prvi je krenuo u izmjene zakona

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala utvrditi tekst novog Zakona o gradnji, koji će e-konferencijom osigurati brže i jeftinije izdavanje građevinskih dozvola. Novi će zakon prepoloviti broj potrebnih procedura koje moraju proći investitori, što znači i znatno manje vrata na koja trebaju pokucati, dakle manju mogućnost korupcije.

Uz to, jednostavniji postupak izdavanja građevinskih dozvola Hrvatskoj bi trebao pomoći da zaustavi pad na “Doing business” ljestvici budući da su se najveće zamjerke Svjetske banke Hrvatskoj odnosile upravo na to područje. U Vladi pritom poručuju da ne namjeravaju stati na tome i najavljuju skorašnje donošenje Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji te Zakona o komorama.

Riječ je o promjenama koje bi trebale dodatno rasteretiti investitore jer predviđaju ukidanje obveze članstva u komorama za voditelje gradilišta. Zakoni propisuju tko se uopće može baviti tim poslovima, a radi se o diplomiranim inženjerima graditeljstva ili srodnih struka, koji moraju biti članovi komora inženjera graditeljstva ili arhitekata, ovisno o tome koje su struke. Takva je obveza u zakon unesena 2015., još za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a Ministarstvo graditeljstva sada priprema izmjene po kojima će članstvo u komorama voditeljima gradilišta biti mogućnost, ali ne više i obveza.

Najava ovih izmjena, očekivano, izaziva otpor u komorama, koje bi zbog novih pravila godišnje mogle ostati bez desetak milijuna kuna jer je trenutačno u Hrvatskoj oko 5500 voditelja gradilišta, a komorski doprinosi iznose do 1800 kuna. Iz komora tako stižu tumačenja da će nova pravila srozati kvalitetu, odnosno omogućiti da gradilišta vode ljudi nedokazane stručnosti, no u Ministarstvu graditeljstva kažu da su uvjeti za te poslove propisani zakonom te da ih se ne mora dokazivati članstvom u komori. Ističu i kako je ovo prvo ukidanje komorskog doprinosa u sklopu Vladina plana reformi, iza kojega bi slični potezi trebali uslijediti i kada je riječ o komorama u drugim resorima, sve s ciljem rasterećenja poslovanja.

Komentara 5

OV
Ovozemaljski
08:10 04.04.2019.

Treba ukinuti i voditelja gradilišta i 18 projekata potrebnih za građevinsku dozvolu. Dozvola se treba dobivati na temelju nacrta i par uvijeta i gotovo!

Avatar nekakav
nekakav
07:49 04.04.2019.

treba vratiti da ovlaštenje za projektiranje i nadzor građenja možeš dobiti tek nakon 10 godina rada u struci. a ne sada, da nakon 2 godine kuhanja kave kod zidara dobiješ ovlaštenje i radiš 'projekte'...

MO
moškov
07:28 04.04.2019.

Korupcijom se u hrvatskoj najvise bave one persone koje donose odluke ...znacajnija odluka veca korupcija jer nema kontrole ...zna se. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije