Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETA GODIŠNJICA OD IZBIJANJA

Ujedinjeni narodi o ratu u Siriji: Duboko žalimo što nismo ispregovarali mir

Rat u Siriji
Foto: REUTERS
1/6
15.03.2021.
u 23:06

Gušenje prodemokratskih prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada 2011. izazvalo je građanski rat u kojem Rusija podupire Asada, a Sjedinjene Države oporbu. U tih deset godina rata milijuni Sirijaca izbjegli su, a milijuni su raseljeni unutar svoje domovine.

 Na desetu godišnjicu izbijanja rata u Siriji u ponedjeljak su Ujedinjeni narodi izrazili "duboko žaljenje" jer još nisu uspjeli ispregovarati završetak građanskog rata. Gušenje prodemokratskih prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada 2011. izazvalo je građanski rat u kojem Rusija podupire Asada, a Sjedinjene Države oporbu. U tih deset godina rata milijuni Sirijaca izbjegli su, a milijuni su raseljeni unutar svoje domovine.

"Duboko žalim što Ujedinjeni narodi još nisu uspjeli dogovoriti kraj ovog tragičnog sukoba", rekao je u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti Geir Pederson, UN-ov mirovni posrednik za Siriju.

Pedersen je imenovan krajem 2018. i četvrti je UN-ov izaslanik koji se prihvatio dužnosti u pokušaju da okonča rat u Siriji.

"Sirijska tragedija nastavlja se kao jedno od najmračnijih poglavlja novije povijesti - sirijski narod je među najvećim žrtvama našeg stoljeća", rekao je.

Nabrajao je strahote tragične sudbine sirijskog naroda. 

Rat u Siriji
1/6

"Ranjavani su, sakaćeni, ubijani na sve zamislive načine - njihova su trupla skrnavljena... Trpjeli su nezamislive užase kemijskog oružja", rekao je u govoru petnaestočlanom Vijeću sigurnosti UN-a.

To tijelo sa snagom donošenja odluka, blokirano je kada je riječ o Siriji jer Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta blokiraju rezolucije zapadnih stalnih članica (SAD, Francuska i Velika Britanija).

Rusija je uložila veto na 16 rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji u proteklih deset godina, a u mnogo slučajeva u tome je imala podršku Kine. 

"Samo je jedan razlog što nismo uspjeli djelovati i razriješiti krizu: a to je odbijanje Asadova režima da se uključi u dobroj vjeri", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield i pozvala "Rusiju da pritisne Asadov režim da prekine blokadu".

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja okrivio je "vanjske sile" za izbijanje prosvjeda 2011. u svrhu rušenja Asadove vlade i pozvao je na ukidanje jednostranih sankcija Siriji. 

"Mi smatramo da je ključni preduvjet za mirovno rješenje prekid strane okupacije i vojnih aktivnosti koje nije odobrila legitimna vlada te zemlje", rekao je Nebenzja. 

Džihadistička skupina tzv. Islamska država iskoristila je kaos da u Siriji zauzme velike dijelove i proglasi svoj kalifat. SAD i saveznici počeli su vojnu akciju protiv te skupine 2014., a Turska još kontrolira dijelove Sirije na sjeverozapadu, dok je SAD još prisutan na sjeveroistoku.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je prošli tjedan da u sirijskoj "noćnoj mori" polovina djece nije još doživjela ni jedan jedini dan bez ratnih djelovanja, a glad prijeti 60 posto Sirijaca.

Komentara 5

DU
Deleted user
09:29 16.03.2021.

To nema veze sa demokratskim pokretima. To je bio pokušaj izvoza američkog viđenja demokracije a nastavilo se se facto izravnim ratom između Amera i Rusa - koje u ovom slučaju podržavam. I sada zapad lije gorke suze nad ratom koji je sam započeo... Koja farizejština!!!

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
09:20 16.03.2021.

Dokle god amerika ne prestane naoruzavti i prodavti oruzje teroroistima,dokle god se zapadni teroristi i placenici,ne povuku iz Sirije,dotle ce i bit rat u toj drzavi,znaci nema drugog izlaza,a svaki narod bira za seba presjednika,a presjdnik trazi sebi i svojoj drzavi saveznika(e),tako je i nas presjednik Tudjamn,trazio saveznike,koji ce pomoci da se okonca rat kod nas,ovo u Siriji je cisti zapadni terorizam.

SI
sisavac
07:40 16.03.2021.

kako ono amerikanci tretiraju miješanje drugih država u njihovu politiku... zašto su ono ruse optužili, da su se miješali u izbore... kako to da se njima nitko ne smije umiješati, a oni se miješaju u baš svaku stvar u baš svakoj državi? oni podržavaju oporbu (mislim, oporbu...) koja napada regularne snage države. zamislite da npr. kina i rusija pomažu, naoružavaju, neku francusku stranku, oporbenu. kako bi se to tretiralo? ovo u siriji je sramota zapadnog svijeta. kao i katastrofa u jemenu. zapad prodaje oružje saudijcima i emiratima, kojim čine ratne zločine, sve uz prešutnu podršku zapada, posebice je simptomatična medijska tišina, nema snimki, šutnja teška. zapad nema više nikakvog obraza, europa posebno. baš je iz europe krenulo svo zlo svijeta, svi svjetski ratovi su krenuli iz europe, ne iz kine, ne iz rusije, ne iz amerike, afrike.. i povijesna ironija je da će i treći veliki rat krenuti iz europe, al ovaj puta europa neće ostati na vrhu više, niti će predvoditi nove odnose i pravila igre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije