Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u V. Britaniji

Uhitili medicinsku sestru, sumnjaju da je ubila osam novorođenčadi

pretraga kuće Lucy Letby
Foto: PA/Pixsell
1/4
11.06.2019.
u 11:39

Prije tri godine bolnica je pokrenula istragu rodilišta zbog povećanja broja "neobjašnjivih smrti". No, istraga nije mogla objasniti razloga povećanja broja smrti

Iz Velike Britanije dolazi priča koja, ako se potvrde sumnje policije, ledi krv u žilama. Lucy Letby, 29-godišnja medicinska sestra, ponovno je uhićena godinu dana nakon što je ispitana, pa onda i uhićena pod sumnjom da je ubila osam novorođenčadi i pokušala ubiti još šestero 2015. i 2016. godine u bolnici u Chesteru, u Velikoj Britaniji, gdje je radila. Uskoro je puštena uz jamstva. Ovog puta sumnja se povećala za još tri pokušaja ubojstva.

Sestra je radila u rodilištu bolnice od kada je diplomirala 2011. s tamošnjeg sveučilišta. Nakon što ju je policija prije godinu dana uhitila, pretražila joj je i dom te dom njenih roditelja.

Prije tri godine bolnica je pokrenula istragu rodilišta zbog povećanja broja "neobjašnjivih smrti". No, istraga nije mogla objasniti razloga povećanja broja smrti, a istraživana je smrt 15 novorođenčadi te teško oboljevanje još 17 njih od ožujka 2015. do lipnja 2016. godine. Iako su djeca poslije smrti prošla uobičajenu proceduru, nisu bila podvrgnuta testiranjima otrova ili promjena šećera u krvi.

Bolnica je, nakon neuspjeha istrage, zatim dala narukvice za nadzor osoblju i pacijentima kako bi pronašla krivca ili spriječila daljnje smrti, ali nije uspjela u svom naumu. Sestru Letby su zatim premjestili na administrativne poslove.

"U srpnju 2018. radnica u zdravstvenom sustavu uhićena je pod sumnjom za ubojstvo osam novorođenčadi i pokušaj ubojstva još šest njih u bolnici Chester, puštena je, ali je istraga nastavljena. Jučer je uhićena jer zbog sumnje da je pokušala ubiti još tri bebe. Žena je trenutno u pritvoru gdje je detektivi ispituju" rekao je u izjavi javnosti inspektor Paul Hughes.

"Želimo reći javnosti da radimo sve što možemo i najbrže što možemo kako bismo identificirali što je vodilo smrtima tih beba. Predani smo nastavljanju naše istrage. Znamo da slučaj nastavlja imati veliki utjecaj na sve uključene, pa tako i obitelji beba, osoblje i pacijente bolnice, kao i na javnost", nastavio je Hughes.

Inspektor je također nekoliko puta dodao da se radi o vrlo teškom slučaju i da roditelji žele saznati što se dogodilo s njihovom tek rođenom djecom.

Ovo je najveći takav skandal u britanskoj povijesti.

Komentara 3

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
13:43 11.06.2019.

Mnogi će bit nezadovoljni jer nije iz Hrvatske 😕

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije