Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranci završili u sudnici

Putovanje u Liberland zasad stoji 2400 kuna – tolika je kazna za ilegalni prijelaz granice

Liberland
Foto: ''
1/2
11.05.2015.
u 22:09

Martina Babišova (Češka), Georg Hookert (Irska), Christian Alexander Eugen Johannes Jacken (Njemačka), Alexander Kierkegaard (Danska), Jason Christopher Dorsettci (SAD) i Kenneth Lillieholn (Danska) zatečeni su na istom mjestu koje Jedlička proglašava Liberlandom

Putovanje u Liberland i za šestoro je inozemnih turista završilo je danas u sudnici belomanastirskog Prekršajnog suda baš kao jučer za samoproglašenog šefa samoproglašene (virtualne) Slobodne Republike Liberland češkog euroskeptika Vita Jedličku i njegova prevoditelja Svena Sambunjaka.

Martina Babišova (Češka), Georg Hookert (Irska), Christian Alexander Eugen Johannes Jacken (Njemačka), Alexander Kierkegaard (Danska), Jason Christopher Dorsettci (SAD) i Kenneth Lillieholn (Danska) zatečeni su na istom mjestu koje Jedlička proglašava Liberlandom, a u Baranji (i odnedavno u Hrvatskoj) je poznato kao Gornja Siga. Hrvatska pogranična policija uhitila ih je sinoć oko 21 sat jer su nezakonito prelazili državnu granicu između Hrvatske i Srbije izvan službenog graničnog prijelaza. Područje na kojem su radoznali turisti uhićeni katastarski pripada Srbiji, a u dogovoru sa Srbijom kontrolu na tom području (s desne strane Dunava) obavlja hrvatska policija, dok srbijanska policija kontrolira lijevu stranu Dunava, koja katastarski pripada Hrvatskoj. To što hrvatska pogranična policija “provodi puni nadzor” na području koje pripada Srbiji, a srbijanska na hrvatskom katastarskom području “ne prejudicira rješenje graničnog spora između Hrvatske i Srbije”, pojasnio je sucu predstavnik belomanastirske Postaje granične policije.

Ukratko, policija samo radi svoj posao. Bilo bi poželjno da ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Srbije “samo rade svoj posao” pa da se što prije nađe rješenje graničnog spora. U suprotnom će belomanastirska pogranična policija i prekršajni sud imati bolje rezultate od baranjskih turističkih ureda. Putovanje u Liberland zasad košta 2400 kuna, a turistička boravišna pristojba u “nerazvrstanim mjestima” od četiri kune u glavnoj sezoni do dvije kune u izvan sezone. Doduše, dolazak pred prekršajnog suca cijenu “aranžmana” za Liberland umanjuje za 300 kuna, ali svima preostaje za platiti po 1800 kuna.

Martina Babišova, Georg Hookert, Christian Alexander Eugen Johannes Jacken, Alexander Kierkegaard, Jason Christopher Dorsettci i Kenneth Lillieholn povezani su sa švicarskom neprofitnom organizacijom LSE (Liberland Settlement Association), kojom predsjedava Niklas Nikolajsen. Cilj im je, objašnjava Nikolajsen, naseljavanje Liberlanda, a podupiru ih, tvrdi, “bogati investitori, koji žele financirati trajno naseljavanje Liberlanda”.

Nikolajsen se danas, rekao nam je, dok je čekao dolazak svojih prijatelja iz Belog Manastira u Osijek, požalio veleposlanstvu Kraljevine Danske u Zagrebu jer prilikom privođenja i 20­-satnog zadržavanja, navodno, nisu imali mogućnost kontaktirati bilo koga.

“Hrvatska policija je prema njima bila neprijateljski raspoložena, i ne samo prema njima već i prema onima koji su pokušali stupiti s njima u kontakt”, ustvrdio je Nikolajsen.

To je posve suprotno iskustvo od Jedličkina dan prje. On i njegov prevoditelj Sven Sambunjak “pod policijskom su pratnjom dostojnom jednog državnika”, kako to voli naglasiti Jedlička, putovali od Gornje Sige do belomanastirskog prekršajnog suda preko službenog graničnog prijelaza Duboševica gdje im je određen pritvor i osječkog zatvora u kojem su prenoćili – od subote u 18.35 sati do nedjelje u 14 sati.

Jedlička tvrdi da je bio odlično primljen u policiji i na sudu i da je imao vrlo ugodan razgovor s predstavnicima hrvatskih vlasti, te da su neki od njih pokazali veliko zanimanje za njegov projekt oko osnivanja Liberlanda. Ovo nije prvi Jedličkin boravak u pritvoru. Prošle je godine, 31. svibnja, bio priveden u Danskoj, kada je na parkiralištu pored hotela u kojem je zasjedala Bilderberg grupa puštao dron, nakon čega ga je uhitila danska policija.

“Hrvatska policija neusporedivo je ljubaznija i profesionalnija od danske policije. Zato će svi hrvatski policajci, ako žele raditi u Liberlandu, moći ondje dobiti posao”, rekao nam je Vit Jedlička dok je u osječkoj Zimskoj luci razgledavao čamce jer ne odustaje od namjere da uđe u Liberland.

Vit Jedlička u izjavi za Večernji list ustvrdio je da on ne želi kršiti hrvatske zakone, nego na legalan način ući na Liberland, a to je, po njemu, moguće riječnim putem. Zato je i pozvao sve koji žele doći u Liberland da to učine iz međunarodnih voda na Dunavu.

>>Nakon Jedličke, još šest osoba uhićeno zbog ilegalnog prelaska granice

>>Vid Jedlička uhićen nakon ulaska na teritorij Liberlanda

Komentara 43

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
22:51 11.05.2015.

Oni očito Hrvatsku vide kao zemlju trećeg svijeta s kojom mogu raditi što žele izrugujući se našim institucijama, vrijeme je da se konačno te iste institucije pobrinu da im se pokaže na njihovoj koži što se događa kad se netko izruguje s Hrvatskom i kako bi ovakav projekt završio da su ga pokrenuli negdje u Francuskoj ili SAD-u!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
22:47 11.05.2015.

Treba tome stati već jednom na kraj, odrediti da su sve ove osobe "persona non grata" i zabraniti im ulazak u Hrvatsku na sljedećih nekoliko godina. Što je to za bilo koji naš sud, oni takve mjere izriču svaki drugi dan turistima koji rade nered. Stvari su jasne, taj komad zemlje je u Srbiji, ali ovaj projekt se treba zaustaviti u početku jer tko zna kako može na kraju završiti eventualni arbitraža ili spor pred Međunarodnim sudom u kojem će se odlučivati o granici!

KA
Kameni
23:52 11.05.2015.

Postaviti policijsku zasjedu 24 sata na dan, senzore, pse, ....uvijek ce se netko uhvatiti, puta 2400 kuna po nijemcu ili dancu, lova do krova nek se makar 1 uhvati svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije