Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varanje s PDV-om

Slovensko hrvatska skupina pod istragom zbog utaje 16 milijuna kuna poreza pri uvozu automobila

Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja
Foto: MUP
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.01.2019.
u 21:29

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez.

Uskok je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom i stručnjacima Ministarstva financija, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šestero slovenskih i četvorice hrvatskih državljana koje tereti da su utajili preko 16 milijuna kuna PDV-a i poreza na motorna vozila prilikom uvoza najmanje 86 automobila.

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez. Za još 85 tisuća kuna oštećen je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osumnjičenu desetoricu Slovenaca i Hrvata, ali i pet tvrtki, Uskok tereti da su se okupili u zločinačko udruženje zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava te pomaganja u utaji poreza ili carine.

"Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg  broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku", izvijestio je Uskok u četvrtak na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je u koordiniranoj akciji nadležnih hrvatskih i slovenskih tijela uhićeno ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Hrvatskoj, a osam u Sloveniji te da su izvršene pretrage više  poslovnih i drugih prostora "korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela".

Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, a predložili su i "privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi".

Policija je objavila priopćenje u kojem je opisala kako su osumnjičenici varali.

'Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičene osobe i trgovačka društva s ciljem stjecanja znatne nepripadajuće materijalne koristi, izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza i drugih naknada na način da su u državama Europske Unije kupovali nova i rabljena vozila visoke klase, nakon čega su, kao bi prikrili činjenice da su vozila u stvarnosti kupljena od obveznika poreza, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske Unije na kojima su neistinito prikazivali promjene vlasništva nad vozilima te su zatim prilikom prodaje u Republici Hrvatskoj krajnjim kupcima izdavali nevjerodostojne račune u kojima nisu iskazivali porez na dodanu vrijednost nego su neistinito prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže ili su prethodno izradili neistinite ugovore o kupoprodaji vozila od fizičkih osoba, sve kako bi izbjegli obvezu iskazivanja poreza na dodanu vrijednost na računu, čime su omogućili izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj.

Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja
1/5

Isto tako, prilikom obavljanja registracije vozila u Republici Hrvatskoj prilagali su krivotvorena rješenja Carinske uprave Ministarstva financija o plaćenom posebnom porezu na motorna vozila i krivotvorena rješenja o plaćanju naknade za gospodarenje otpadnim vozilima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su prilikom registracije najmanje 86 osobnih vozila visoke klase oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 9,38 milijuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6,79 milijuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852 kuna, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist', stoji u priopćenju.

Pogledajte video: Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:52 17.01.2019.

"zločinačko udruženje" utaja poreza zločin?

OB
ObrenM
15:42 17.01.2019.

Vece je drzavno zlocinacko udruzivanje na celu sa Vanbracnim,nego ovih,koji su omogucili narodu vozila po nizim cijenama.Ovi drzavni postenjaci su nakon ukidanja carina sa feudalnim nametima poskupili enormno i polovna i nova vozila.Na osteceno vozilo se placaju iste pristojbe kao i na ispravno.Tko je ovdje veci zlocinac?

ST
Stipan
14:42 17.01.2019.

Zločinačko udruženje postoji samo u politici o sudstvu a ovo su sve sitne ribe za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije