Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Uhićen policajac Željko Dolački, novcu i zlatu nisu našli ni traga

Željko Dolački
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
22.04.2016.
u 18:09

Policija Dolačkoga sumnjiči da je “lažno prikazao slučaj provale te iskoristivši svoj položaj pribavio sebi znatnu imovinsku korist”

Osamnaest dana nakon što je otkrivena sramotna pljačka iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije – o čemu su, ne vjerujući da je takvo što uopće moguće, izvijestili i brojni inozemni mediji – policija je priopćila da je slučaj riješen osumnjičivši za krađu Željka Dolačkog iz čijeg je sefa u uredu nestalo 280.000 eura i dva kilograma zlata. Danas oko 6 sati pretražili su njegovu obiteljsku kuću u Vukovini nedaleko od Velike Gorice, ali ništa od ukradenog nisu našli.

Ipak, nedavno suspendirani Dolački protiv kojeg je ovih dana bio pokrenut i stegovni postupak priveden je na ispitivanje u policiju u Heinzelovoj, u onu istu zgradu u kojoj je donedavno bio jedan od rukovoditelja. Nekoliko sati kasnije MUP je priopćio da su “policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije proveli kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1969.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti”.

Zloporaba položaja

U priopćenju se navodi i da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su osumnjičenoj osobi bili dostupni “predmeti privremeno oduzeti tijekom kriminalističkih istraživanja, a koje je osumnjičeni uzeo i zadržao za sebe”. Navodi se i da je Dolački osumnjičen da je “lažno prikazao slučaj provale te iskoristivši svoj položaj pribavio sebi znatnu imovinsku korist”. Kolika je ta imovinska korist, u priopćenju se ne navodi, što je pomalo neuobičajeno kada se zna, zato što je bilo javno objavljeno, da je iz sefa ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata. Što bi bio motiv ovakvog postupanja Dolačkog, s obzirom na to da je riječ o policajcu s dugogodišnjim stažem, nije priopćeno, kao što nije priopćeno ni na koji je način policija došla do njega kao glavnog osumnjičenika.

No neslužbeno se čuje da ga je prijavila jedna kolegica koja mu navodno pomogla pri fingiranju provale. Dolački je danas nakon što mu je policija pretražila kuću, priveden na ispitivanje, a u poslijepodnevnim satima trebao je biti doveden u USKOK. Nakon što tamo bude ispitan, vjerojatno će biti prepraćen sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda radi eventualnog određivanja istražnog zatvora.

Sramotna provala u središte kriminalističke policije tako je sada dobila i sramotan epilog. Je li se sve to uistinu odigralo tako kako tvrdi policija, trebalo bi se doznati tijekom istrage, odnosno kada i Dolački bude u situaciji da iznese svoju obranu.

Fiktivni poslovi sa zlatom

Cijela ova neugodna priča za policiju, koja je počela prije 18 dana, u međuvremenu je rezultirala i uhićenjem skupine od 15 ljudi, pod sumnjom da su u samo dvije godine u Hrvatskoj oprali oko 630 milijuna kuna. Novac se, kako se sumnja, prao fiktivnim poslovima sa zlatom, a među uhićenima zbog te priče bili su Pejo i Antonio Ivić, otac i sin, čije su zlato i novac ukradeni iz sefa u uredu Dolačkog.

Ivići su se u problemima našli nakon što su ih u veljači zaustavile Kobre, koje su im u pretrazi vozila našle novac i zlato. I jedno i drugo oduzeto je i poslano kriminalističkoj policiji radi daljnje istrage. Otac i sin Ivić tvrdili su da novac potječe od prodaje kuće, dok su zlato kupili od jedne tvrtke, no policija im nije vjerovala. Novac i zlato spremljeni su u sef u uredu tadašnjeg načelnika Dolačkog, odakle su u noći s 3. na 4. travnja nestali. U tom trenutku počela je dvostruka istraga. Tragalo se za lopovima koji su se drznuli provaliti u policiju, no aktiviran je i lov na osumnjičenike za pranje novca. Od početka se govorilo da novac i zlato nisu mogli nestati, a da lopovi nisu imali pomoć iznutra. Osim toga, prvi put u povijesti zagrebačke policije oni su bili izuzeti od istraživanja takvog djela jer je istraga povjerena njihovim kolegama iz Zadra i Karlovca.

U tom se trenutku policija bavila samom sobom jer su svi zaposlenici iz Heinzelove bili sumnjivi te su morali ići i na poligraf. Provala, osim što je osramotila cijelu hrvatsku policiju, dovela je i do odlaska Vlade Dominića, glavnog ravnatelja policije, čiju je smjenu Tomislav Karamarko danima zazivao. Ministar Orepić Dominića nije smijenio, ali je prihvatio njegovu ostavku, kao što je prihvatio i ostavku Gorana Burušića, načelnika PUZ-a. Dolački je tada suspendiran, a sada je i uhićen.

>> Velika istraga Večernjeg: Nije bilo provale, policija je po svoj prilici opljačkana iznutra

>> Krađa u MUP-u: Dominić, Burušić, Žugel i Jurenec odstupili, Dolački udaljen

>> Dominić, Bijelić i Bertina nakon smjene službenici su u Ravnateljstvu

Komentara 216

DU
Deleted user
12:23 22.04.2016.

Ostojićev kadar,sad još pronaći slikara svastike na Poljudu i fešta može početi.

Avatar Sandokan
Sandokan
12:15 22.04.2016.

Ahaha, sada će pritvorenici i nadam se kasnije zatvorenici kada ovog lika iz pravomočno osude, imati novu curu za zabavu! Kapa dolje MUP-ovcima za ovo uhićenje i nadam se da će temeljito očistiti vlastite redove jer ovakvi samo blate ugled naših MUP-ovaca!

BH
bijela_hrvatska
12:19 22.04.2016.

(partijska politicka) riba smrdi od glave! Hitno procesuirati sve umijesane u aferu i javno iznijeti motive. Nemojte im sad davat nekakve ukore i simbolicke kazne. Ovo je dno dna u moralnom smislu..i vrhunac drskosti i zlobe prosle vlasti. Tko zna sto se sve nije radilo..(svastika na Poljudu,sad uneređivanje Dotrscine, Kozari put itd.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije