Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI HRVATSKI KIBORG

Ugradio čip pod kožu: 'Uopće ne osjećam da je u meni, ništa me ne boli'

Denis Periša
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/9
10.10.2019.
u 08:47

Denis je u privatnoj klinici u Zadru ispod kože na vrhu palca ugradio XNT čip pomoću kojeg može plaćati račune bez kartica, otvarati vrata bez ključeva. mobitel otključavati bez ukucavanja šifre...

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hakera, Šibenčanin Denis Periša (36) poznatiji kao Darkman nedavno je postao poznat i kao prvi “biohaker” u Hrvatskoj.

Kako bi stekao taj naziv nedavno si je u jednoj privatnoj klinici u Zadru ispod kože na vrhu palca ugradio XNT čip pomoću kojeg može plaćati račune u trgovinama bez kartica, otvarati vrata bez ključeva, mobitel otključavati bez ukucavanja šifre...

- Riječ je o čipu veličine zrna riže koji će mi dosta olakšati svakodnevni život. Uopće ne osjećam da je u meni, ništa me ne boli, a ugradili su mi ga za pet minuta uz lokalnu anesteziju. Jedino sam nekoliko dana nakon te kratke operacije pio tablete da ne bi došlo do infekcijske upale - kazao je Periša za portal ŠibenikIN. Kako je pojasnio, duže vrijeme je na internetu proučavao iskustva ljudi koji su si taj čip ugradili, dosta njih je to učinilo i samo, bez ikakve pomoći doktora, ali on ipak nije želio riskirati kako se nešto ne bi zakompliciralo.

Jedno vrijeme ga je brinulo i to je li to u našoj zemlji uopće legalno, ali na kraju nije našao niti jedan zakon koji bi uopće regulirao tako nešto. Na taj mali čip se, kako pojašnjava, može ugraditi svašta, od tih osnovnih podataka s bankovnih kartica ili mobitela do nekih drugih podataka, primjerice onih s vozačke dozvole ili kakvog drugog dokumenta.

- Jednostavno s prstom ispod kojeg se nalazi čip pređete preko zaslona mobitela, i svi podaci spremljeni na čipu se pokazu na tom mobitelu - demonstrirao je prvi hrvatski biohaker.

U svijetu su ugradnje takvih vrsta tehnologija u ljude već poprilično poodmakle, pa postoje primjerice i oni koji si u oči ugrađuju čipove pomoću kojih mogu vidjeti u mraku. Na Zapadu je biohacking vezan uglavnom za suvremene mobilne uređaje i lijepu infografiku, za nekonzumiranje šećera i izbjegavanje stresa, dok se u Rusiji biohacking razvio u neku vrstu kulta stalnog praćenja biokemijskih pokazatelja organizma i 
eksperimentiranja s preparatima.

Komentara 16

Avatar Asterix
Asterix
09:20 10.10.2019.

Znači u budoćnosti ti lopov neće ukrasti mobitel, karticu, token, osobnu itd, samo ti otkine palac i dobije sve u jednom.

Avatar Django
Django
09:14 10.10.2019.

Čuvaj prste.

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
10:05 10.10.2019.

Kuda ide ovaj svijet . Ovo su pravi koraki ka totalnom raspadu čovječanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije