Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke po papirologiji

Ugostitelji očajni: Kvote za strane sezonce povećane, a radne dozvole stižu – nakon sezone

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Goran Kovacic/pixsell
06.08.2019.
u 09:30

Ja sam prije dva mjeseca predao u policiji papire za dva djelatnika, jedna je gospođa iz BiH, a drugi je djelatnik koji dolazi iz Srbije. Ni dandanas ti zahtjevi nisu riješeni, rekao je jedan ugostitelj

Problem kadrova u turizmu eskalirao je već lani, a ove godine još se pojačao. Kvote za uvoz radne snage povećavane su na traženje turističkog sektora, a kako se na terenu može čuti, više se ne mogu naći ni ljudi s područja Balkana već u ugostiteljskim objektima rade Filipinci, Indijci, pa čak i sezonski radnici iz afričkih zemalja. Na terenu je dosta problema oko postupka prijave radnika iz inozemstva. Papirologija i birokracija mnogima zadaju muku.

Na jedan doista nesvakidašnji slučaj upozorili su ugostitelji u Crikvenici u izjavama za Novi list. Naime, iako je špica sezone u svom zenitu, Robert Marić iz Crikvenice još uvijek ne može dobiti papire za djelatnicu iz Bosne i Hercegovine koja čeka potvrdu prebivališta i za radnika iz Srbije.

– Prije dva mjeseca predao sam u policiji papire za dvoje djelatnika, jedna je gospođa iz BiH, a drugi je djelatnik koji dolazi iz Srbije. Ni dandanas ti zahtjevi nisu riješeni. Dobit ću ih valjda početkom rujna, kad mi više neće trebati. Sada je već početak kolovoza, a mi još nemamo ljude. Činjenica je da ne možemo naći ljude za rad i da u velikom broju ugostiteljskih objekata na ispomoć dolaze bake, djedovi, roditelji, stričevi... Jednostavno da se izgura sezona, jer mi nemamo personala. I kada nađete personal izvana, ne možete dobiti papire – upozorio je ovaj ugostitelj spomenuvši i kako je jedan formular putovao 12 dana u ured na katu.

Srećko Blažević, suprug nesuđene djelatnice u hrvatskom turizmu, rekao je da je u Crikvenicu došao živjeti iz Vrbovca, a prije 13 godina vjenčao  se sa suprugom koja je porijeklom iz BiH i ima BiH državljanstvo.

– U Hrvatskoj imamo i svoje nekretnine, uz ostalo, kuću u Vrgorcu. Međutim, došli smo živjeti u Crikvenicu, unajmili smo legalno stan... No, problem se pojavio u policiji gdje smo zatražili prijavu boravišta te su nas tražili, naravno, vjenčani list kako bismo dokazali da smo u braku, ali i 35 tisuća kuna pologa kako bi se garantiralo da će supruga imati od čega živjeti. A imali smo već gotov ugovor o radu da sutra može početi raditi, a samim time za mjesec dana dobiti i plaću. Tražili su to bez obzira na to što imamo i nekretnine u Hrvatskoj i ugovor. No, najgore je što smo taj zahtjev predali prije dva mjeseca i još uvijek čekamo. I ne znam kada ćemo dobiti papire – rekao je Blažević u nevjerici ističući kako nije problem ni u tome što su morali platiti, nego upravo u tome što se papiri toliko čekaju.

Ugostitelj Robert Palić, koji ima nekoliko ugostiteljskih objekata i hotel u Crikvenici te hotel na Tajlandu, objasnio je kako je ove godine čak četrdeset djelatnika morao potražiti "preko grane". No, ističe, pitanje papira prošlo je relativno bezbolno, riješeni su u dvadesetak dana. – Ja sam 90 posto ljudi našao u Beogradu. Svi su moji kuhari odatle. Našao sam ih po preporuci – kaže. 

– Mi smo unatoč svemu morali povećati plaće jer doslovno nema ljudi. Lošije kadrove više plaćamo. Kroz ovo snižavanje moći ćemo nadoknaditi plaće, ali ne očekujemo da će se cijene u ugostiteljskim objektima sniziti jer realno, sezona nam je prekratka, uvrh glave 40 do 60 dana i nemamo prostora za to. Uz prekratku sezonu i sva davanja i opterećenje poslovanja, nije ni čudno da je Hrvatska skupa – kažu ovi ugostitelji.

Dodaju kako je svaka sezona sve lošija.

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
10:11 06.08.2019.

pa što ne zaposliš svoju curu i sestru?! njih tjeraj 18sati na nogama da ti rade, pa ih plati ko ove koji ti ne žele raditi...

NJ
njofra51
10:15 06.08.2019.

Ozbiljniji ugostitelji imaju svoj dugogodišnji personal, jer ga adekvatno i plačaju.

IS
istinaizlike
10:06 06.08.2019.

Ugostitelji i dalje po starom. Da im se ukinu svi porezi, opet ne bi valjalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije