Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni turizam s tradicijom

Ugodite si šetnjama uz more, tretmanom ljepote, masažom...

Zdravstveni turizam s tradicijom
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
1/9
09.03.2018.
u 12:10

Pod brendom Health and Wellbeing kvarnerski su domaćini uspješno ujedinili ponudu zdravstvenih ustanova i vrhunskih wellness-centara s turističkim, kulturnim i gastronomskim doživljajima visoke kvalitete. Pravi je trenutak za posjet toj regiji!

Šećući se opatijskom rivijerom, udišući zrak pomiješan s mirisom borovine u hladu šumice na otocima Rabu ili Lošinju, shvatit ćete zbog čega je još Austro-Ugarska Monarhija u 19. stoljeću shvatila da je nužno dio godine provesti na Kvarneru pa su ga proglasili klimatskim lječilištem. Tada počinje procvat turizma u tom kraju, a prvi turisti stigli su, dakako, radi zdravlja; od onih koji su imali problema s dišnim sustavom, kožnim oboljenjima, bolnim leđima, srcem ili ‘tankim’ živcima. Tadašnje austrougarsko plemstvo, naime, odabralo je Opatiju, a ubrzo nakon toga Mali Lošinj i Crikvenicu za redovito višemjesečno provođenje odmora na lijepoj, zdravoj destinaciji, gdje su poboljšavali svoje tjelesno i duhovno stanje.

Na kvarnerskoj obali često se sreće i turiste koji bicikliraju
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

Duga tradicija

Počeo je tako razvoj zdravstvenog turizma u kojemu je Kvarner danas najpopularnija destinacija u Hrvatskoj. Kako bi plemstvo što lakše došlo do Opatije, davno su se počele razvijati i sve prateće djelatnosti, od izgradnje željeznice, hotela i druge infrastrukture do uređenja kupališta i razvoja specijaliziranih medicinskih ambulanti i ustanova. Time dolazi do pravog procvata zdravstvenog turizma i cijela se regija pretvara u privlačnu lječilišnu destinaciju.

Sjedište županije, Rijeka, po veličini naš treći grad, s okolicom ima oko 190.000 stanovnika

Duga tradicija njegovanja, unapređenja i čuvanja zdravlja na Kvarneru kombinirana s prirodnim i kulturnim vrednotama poziva na bezbrižno opuštanje. U širokom rasponu zdravstveno-preventivnih postupaka; od šetnji mirisnim šumskim stazama i kupanja u morskim valovima do modernih wellness-metoda, na Kvarneru će svatko pronaći ponešto za sebe. Od nekad do danas Kvarner je tako prepoznat kao turistička destinacija koja se uz raznoliku turističku ponudu posebno odlikuje upravo zdravstvenim turizmom. Stoga su se na Kvarneru posljednjih godina ponovno intenzivirale razne aktivnosti na isticanju prednosti ponude zdravstvenog turizma za koji postoji visoka razina medicinske tehnologije i, što je još važnije, niz vrhunskih stručnjaka i renomiranih specijaliziranih ustanova koje mogu na svjetskom turističkom tržištu ponuditi vrhunske usluge zdravstvenog turizma.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

Prije svega, tu se misli na liječenje morem u dvije thalassotherapije; u Opatiji koja nudi i vrhunski wellness-centar, kao i u Crikvenici te na liječenje dišnih bolesti na Lošinju, a tu je i Lovran s Klinikom za ortopediju. Svakako treba spomenuti i Polikliniku Terme Selce sa svojom 25 godina dugom tradicijom u rehabilitaciji sportaša, od kojih su brojni bili i olimpijski pobjednici poput nezaobilaznih Janice i Ivice Kostelića, Luke Modrića, Ivice Olića, Ane Jelušić, hrvatske zlatne vaterpolske reprezentacije te mnogih inozemnih pacijenata.

Na Kvarneru se s pravom hvale da imaju što ponuditi gostima svih životnih dobi

– Ono po čemu je Kvarner možda najprepoznatljiviji jest dentalni turizam – ističu u Turističkoj zajednici Kvarnera i hvale se poliklinikom koja je lani dobila nagradu za najbolju dentalnu u svijetu.

Sezona wellnessa

Kvarner je destinacija u koju se oduvijek dolazilo po zdravlje, vole podsjetiti turistički domaćini, a mi bismo samo dodali kako se u novije doba u tamošnje klinike, wellness i spa centre dolazi i po ljepotu
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Turistička zajednica Kvarnera pokrenula je i projekt brendiranja zdravstvenog turizma nazvanog Kvarner Health and Wellbeing, koji objedinjuje ponudu niza zdravstvenih institucija s turističkom, kulturnom i gastroponudom kako bi vam boravak na Kvarneru bio što sadržajniji. No, osim što na Kvarneru možete završiti na preporuku liječnika u nekoj od zdravstvenih ustanova, na sjeverni Jadran možete doći i kako biste se opustili, priuštili si uživanje u nizu wellness-sadržaja koje nudi niz vrhunskih hotela sa zavidnim brojem zvjezdica. Ovo je sezona wellnessa i pravo je vrijeme da si tako nešto priuštite. Brand Five elements Wellness & Spa Ambasador, recimo, jedna je od mogućnosti. Osmišljen je prema jedinstvenom konceptu spoja drevne kineske filozofije feng shuija i suvremenih wellness-programa.

Unutarnji grijani bazeni s morskom vodom, pilinzi, kupke, aromaterapija, masaže vrućim kamenjem, samo su neke od usluga koje za opuštanje i užitak svojih gostiju nude na Kvarneru

– Gosti se mogu opuštati u unutrašnjim bazenima s grijanom morskom vodom, a tu su i brojni drugi tretmani za njegu tijela poput Payot njege lica i tijela koja uključuje kupke, obloge i pilinge, tu su i vodeni tretmani, havajska masaža, razni vodeni tretmani, zatim masaža vrućim i hladnim kamenjem, shiatshu aromaterapija – dio je ponude ponajboljih opatijskih hotela.

Kako primijeniti ljekovito bilje u hrani i kozmetici
Festival aromaterapije na Lošinju u svibnju iznimno je zanimljiv jer posjetiteljima kroz brojne radionice i predavanja nudi razne mogućnosti. Jedna od njih je, recimo, primjena ljekovitog bilja cresko-lošinjskog područja u kozmetici i prehrani.

Foto: Thinkstock
Ustanove u Klasteru zdravstvenog turizma godišnje prime oko 55.000 stranaca, od čega 90 posto zbog dentalnih usluga

Spoj kretanja i zdrave hrane
U sklopu zdravstvenog turizma, osim raznih masaža, limfne drenaže, pilinga tijela, sve se češće nude programi za mršavljenje uz radionice o spoju sporta i zdrave hrane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije