Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE DOGAĐA?
Povratak na članak

Ugledni njemački magazin: Došlo je do opasnog zatišja na Balkanu, SAD i EU pomalo dižu ruke

Zapadni političari, tvrdi se, „i dalje polaze od nerealističnog cilja da će dva susjeda moći motivirati da se međusobno priznaju“.

Komentari 52

Avatar Mali Berica
Mali Berica
16:06 06.05.2021.

Balkanci nikad neće biti spremni za EU. Europa je jako dobro znala što radi kada su primili Sloveniju i Hrvatsku, a onda rekli STOP.

VL
Avatar Dančo3
Dančo3
18:17 06.05.2021.

Da se nismo u Oluji riješili taloga koji bi podmetao nogu na svakom koraku, sad bi i mi bili u toj kaljuži

VL
FN
Fr@njo
17:41 06.05.2021.

“ Autor dodaje da „nitko ne vjeruje u skoro priznanje Kosova od strane Beograda“ Na tome treba marljivo poraditi ...to treba produziti na najmanje 99 god.da to srpsko pleme ne primirise nikad EU:

VL
DU
Deleted user
17:25 06.05.2021.

DW je ljevičarski magazin koji piše za sve osim za kršćansku Europu.

VL
ZA
zagabria5
17:16 06.05.2021.

Neke stvari su istinite ali Europa ne vidi svoje mane. Poput zabrinutosti da je zatišje na Balkanu opasno jer je moguć sukob, a zaboravlja da je sama izazvala dva svjetska rata. Svašta i od te europe

VL
GA
galico
16:50 06.05.2021.

Ne kužim kako su u članku kineske investicije označene skupljima od zapadnih u iznosu od nekih 20 do 30% , a onda se navodi primjer kako je Kina dampingom pomela zapadnu konkurenciju u projektu Pelješkog mosta.????Malo konfuzno..Ničijih investicija se ne treba unaprijed prihvatiti niti ih odbijati, a višestruki interes je potreban jer nam diže cijenu.

VL
Avatar Agresor
Agresor
15:54 06.05.2021.

Koja dva susjeda da se priznaju?

VL
NE
Neonacionalist
16:45 06.05.2021.

Ne moze se nametanjem na stetu drugoga nesto postici , ako netko misli da je unitarna bih sa jednom vladom i jednim predsjednikom rjesenje onda se grdno vara jer to bi znacilo majorizaciju vecine nad manjinom sto ne prolazi u visenacionalnim drzavama nego moze samo biti povod rastcem nezadovoljstvu koji onda moze dovesti do novih sukoba . Sa priznanjem kosova otvorena je pandorina kutija jer su po prvi puta promjenjene granice uspostavljene iza 2.svj.rata ili jednostavno receno zasto se ne bi rs odvojila od bih ako je moglo kosovo od srbije , dakle trebalo je kosovu dati maksimalnu autonomiju ali ne i drzavnost , dakle imamo vladavinu sile a ne prava i principa a onda je sve otvoreno jer nijedna sila nije dovijeka .

VL
Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
20:28 06.05.2021.

Ne razumijem ovo “bojna polja” . Pa Srbi su pobjegli iz kosovske bitke a pobjedu je donio hrvatski kralj Tvrtko . Kaj se manastira tiče , i Hrvati su ostali bez BiH i Vojvodine koje su bile hrvatske zemlje .

VL
Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
18:49 06.05.2021.

Što me nasmija tekst... 1. Balkan ne postoji.

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
20:45 06.05.2021.

To je notorna laz da su cijene radova kineskih tvrtki 20-30% vece od ostalih! Isto tako je laz da su njihovi krediti skuplji! Bas naprotiv, vecina svijeta im ne moze konkurirati ni s cijenama izvodjenja radova, niti s kamatama na kredite... i u vecini slucajeva projekte zavrse prije planiranog roka! Naravno, imaju i oni jedan vrlo vazan uvjet kad ponude niske kamate na svoje kredite, a to je da njihove tvrtke budu izvodjaci radova na projektu, ili barem glavni izvodjaci. A to je mnogo, mnogo manje od onoga sto traze vlasnici IMF-a, Svjetske banke i raznih zapadnih investicijskih fondova. Upravo zato su Kinezi vrlo uspjesni u sirenju svog utjecaja sirom svijeta. Kinezi ne organiziraju puceve po drugim drzavama, ne salju svoju vojsku u druge drzave, ne vode ratove i ne bombardiraju tisucama kilometara udaljene druge drzave... Oni se drze one... "tiha voda brege valja"! I zato je zapadna duboka drzava vrlo nervozna, zato onih 2% koji drze skoro 90% svjetskog bogatstva u svojim rukama... nastoje maksimalno iskoristiti i vlasnistvo nad vise od 90% svjetskih mainstream medija i drzati narod u informacijskoj crnoj rupi i intelektualnom mraku. I nije mi jasno kako taj novinar moze u jednom dahu napisati... "cijene kineskih tvrtki za 20-30% su vece od zapadnih ponuda... ali u isto vrijeme te kineske tvrtke pometu svoju europsku konkurenciju dampinskim cijenama"!!! Da postoji Nobelova nagrada za glupost, uopce ne sumnjam da bi konkurencija bila vrlo zestoka!

VL
VL
????
08:18 07.05.2021.

" „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako piše IP, nacionalizam, korupcija, tlačenje medija, pritisak na pravosuđe ili indoktrinacija mladeži." ..... hm, da vidimo - nacionalizam (idemo malo uvesti strance da rade ono kaj Nijemci neće), korupcija (Wirecard, nestalo 2 milijarde eura a nitko ništa ne zna u Njemačkoj), tlačenje medija (napiši nešto kritički protiv migrantske (mislim na one koji smiju doći bez dokumenata) politike u njem. nedijima), pritisak na pravosuđe (zašto u skandalu s Wirecardom neće nitko nastradati), indoktrinacija mladeži (isprani mozak mladima sa "zelenom tranzicijom", "klimatskim promjenama", "migrantima") ... tzv. Balkan je mnogo zapadnije čini mi se.

VL
Avatar Malazan
Malazan
18:01 06.05.2021.

Smiješno. Njemačka i Kina u ekonomiji kao prst i nokat.

VL
Avatar speak_loud
speak_loud
19:37 06.05.2021.

Glavni elementi kroz povijest u uzdizanju najjačih država svijeta i Europe su bili protekcionizam i nacionalizam, a sada se prave fini.

VL
SV
Sveznadar
19:16 06.05.2021.

Ovi zapadnjaci bacaju prašinu u oči. Glavni konzument kinenske robe su zap. Evropljani. Najviše nafte i plina kupuju od Rusa. Ko onda najviše pomaže Kinu i Rusiju da se ponašaju kako se ponašaju.

VL
JO
jorgen
16:11 06.05.2021.

Zanimljivo koliko članaka se producira o benignom ruskom utjecaju na Balkanu, a ignorira se slon u prostoriji - golemi američki utjecaj koji je neusporedivo veći i maligniji (konkretno, Hrvatskoj je nanio direktnu štetu od više desetaka milijardi dolara). Također, vidimo da po copy/paste principu tzv. "novinari" pišu o kineskom utjecaju i kreditima - gospodo, a što su do sada bili mafijaški krediti plasirani putem zapadnih banaka koji se nisu čak ni koristili za infrastrukturu? Što se desilo jednoj Grčkoj, koja je najvredniju povijesnu i kulturnu ostavštinu morala prepustiti u privatne ruke Nijemaca jer nisu mogli servisirati kredite koji su bili sami sebi svrhom?

VL
NI
Niki11
18:45 06.05.2021.

I komentari su samo dokaz da je clanak tocno pogodio u sridu

VL
PQ
penelope_qgq
18:22 06.05.2021.

Preglupi nacisti misle da jos postoji zeljezna zavjesa, a ne da se NATO postrojio sve do Baltika, i da je Balkan nebitan faktor sada na globalnoj geopolitickoj sahovnici. Sta briga Ameriku za Balkan , njima je sada vazno da se vi zlikovci nacisti u Briselu i Berlinu ne suljate u osvajacinu svijeta, i ne rusite Svjestki Poredak uspostavljen nakon 2.svjetskoga rata, sto znaci automatski i Ameriku, zato su oni tamo, a ne radi Rusije kako preglupi nacisti mislite. Rusija se nikada nije suljala u osvajacinu svijeta,a vi jeste, i zato morate znati napamet da su oni tamo radi vas, a ne radi Balkana i Rusije.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.