Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrsta pred izumiranjem

Uginuo Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

Uginuo nosorog Sudan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.03.2018.
u 08:39

Preostala su još samo dva primjerka spomenute podvrste i to ženke - Sudanova kćer Najin te njena kći Fatu.

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, nazvan Sudan, prema državi u kojoj se okotio, uginuo je nakon teškoća uzrokovanih starošću, objavili su kenijski stručnjaci koji su brinuli o 45-godišnjoj životinji.

Bili su primorani eutanizirati ga jer je bio u toliko lošem stanju da više nije mogao stajati na nogama. Njegovi mišići i kosti su degenerirali, a na koži je imao veliku ranu s dubokom infekcijom na stražnjoj desnoj nozi.

Preostala su još samo dva primjerka spomenute podvrste i to ženke - Sudanova kćer Najin te njena kći Fatu.

Uginuo nosorog Sudan
1/9

Sudan je bio prava 'zvijezda' koja je privlačila tisuće posjetitelja, a prošle godine je u promotivne svrhe, kako bi se prikupila sredstva za pomoć u očuvanju vrste, na aplikaciji Tinder proglašen 'najprivlačnijim neženjom na svijetu'.

Sjeverni bijeli nosorozi prije su lutali dijelovima Čada, Sudana, Ugande, Konga i Srednjoafričke Republike, a gotovo su ih istrijebili oružani sukobi koji su proteklih desetljećima preplavili tu regiju te krivolov zbog opskrbe ilegalnih tržišta u Aziji.

Jedina nada za očuvanje te podvrste "sada leži u razvoju in vitro oplodnje pomoću jajašca dviju preostalih ženki, pohranjenog sjemena mužjaka te surogatskih ženki južnih bijelih nosoroga", navode stručnjaci.

Komentara 5

PV
prcko.vitamincic
10:43 20.03.2018.

Ako želite otputovati u blisku budućnost, samo u ovom članku zamijenite riječ nosorog sa hrvat.

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
09:26 20.03.2018.

U HDZ kloniraju lopove , u HOLDINGU kloniraju uhljebe , na krizanjima kloniraju cigane sto prose .. A nitko ne moze klonirati jednog izumrlog nosoroga ... Tko zna mozda se i spasio ... Njega vise nema a tko ce see o nama brinuti kada ostarimo i kad budemo sa 67g morali jos na posao ...

DH
dalibor.hren
09:59 20.03.2018.

Možda u Sudan ode Todorić i kresne koju ženku! Bolje da praši nosoroge nego nas u zdrav mozak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije