Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je kriv

Uginuli dupini imali su ozljede bubnjića koje uzrokuje buka

dupin
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
15.05.2014.
u 20:33

Pomor dupina Talijani povezuju s istraživanjem nafte i plina u Jadranu

Uginuli dupini koji su lani nađeni na talijanskoj obali Jadrana imali su probušene ili oštećene bubnjiće. Kod njih 14, nasukanih u samo tri dana prošlog listopada, veterinari su pronašli ozljede koje je, kažu, mogla prouzročiti samo jaka buka.

Kornjače pune klora

Zbog tog su detalja dosad misteriozni pomor tih morskih sisavaca talijanski biolozi – ali i političari – povezali sa seizmičkim aktivnostima norveške tvrtke Spectrum kojima je svrha otkrivanje nalazišta plina i nafte u podmorju hrvatskog dijela Jadrana, pri čemu su “ispaljivani” zvučni valovi od 240 decibela. Otprilike u isto vrijeme i u Hrvatskoj, uz obalu Istre, pronađena su najmanje četiri uginula dupina, a zabilježen je i masovni pomor morskih kornjača – njih 200-tinjak pronađeno je na talijanskim plažama.

– Dupini imaju vrlo osjetljiv akustični aparat, koriste ga za komunikaciju, ali i za dobivanje podataka o okolišu u kojem žive. Zbog morskih struja koje uz istočnu obalu teku od juga prema sjeveru, a uz zapadu obalu prema jugu, gotovo je sigurno da su životinje uginule bliže hrvatskoj obali – kazao je ravnatelj Zaklade za zaštitu morskih kornjača pokraj Riminija Sauro Pari.

Uzrok pomora kornjača nije objašnjen iako je utvrđeno da su bile pune klora.

– Ne mogu to povezati s Hrvatskom, no sigurno su uginule zbog ljudskog djelovanja – kaže Pari.

Politički pritisak protiv hrvatskog plana eksploatacije plina i nafte raste, dijelom zbog ekologije, ali dijelom i zbog ekonomije. Eurozastupnik Andrea Zanoni zatražio je da se “Hrvatska ponaša u skladu s EU normama”, urgirao je kod povjerenika za okoliš Janeza Potočnika te inzistira da Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor pozove hrvatskog veleposlanika.

Zabrana eksploatacije

Njegovoj inicijativi pridružili su se i drugi političari, pogotovo zato što je Italija nedavno ponovno uvela zabranu eksploatacije nafte i plina iz svog podmorja.

Komentara 7

IP
info_punkt
21:32 15.05.2014.

odvratno...

MX
MXLCLGTG
21:56 15.05.2014.

ma nasi ministri kazu da je to savremena tehnologija kako da ne.

NV
novo vriijeme
22:53 15.05.2014.

Toliko o studiji zaštite okoliša, naravno to su talijani izbušili bubnjiče dupinima da nam napakoste , već čitam naklapanja po drugim medijima na tu temu. jadne životinje, pametne i pune povjerenja pomažu ljudoma, nedavno je jato dupina spasilo plivača od morskih pasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije